300.000 SRBA GODIŠNJE ODE NA BOLOVANJE!!!

Svake godine u Srbiji oko 300.000 ljudi otvori bolovanje, zvanični su podaci Republičkog fonda za zdravstveno osigurnaje (RFZO). Da stvar bude gora, broj bolovanja raste iz godine u godinu. Tokom 2013. godine zabeleženo ih je 276.950, a u 2014. godini 283.199.

Prošle godine dodatno je porastao na 299.156. Prema podacima RFZO, s posla se najviše odsustvuje zbog trudničkog bolovanja.

Direktorka RFZO Verica Lazić kaže da se ova statistika odnosi samo na bolovanja duža od 30 dana, za koja se naknade isplaćuju iz kase zdravstvenog osiguranja, dok se ona kraća, koja plaća poslodavac, ne evidentiraju.

Pošto su bolovanja do 30 dana u nadležnosti izabranog lekara, RFZO nema podatke da li ima medicinski neopravdanih bolovanja kraćih od tog roka. Lekarske komisije RFZO kod zaključivanja bolovanja preko 30 dana nastoje da spreče moguće zloupotrebe – objašnjava Lazićeva.

Specijalista opšte prakse dr Nevenka Dimitrijević ističe da na bolovanja najviše idu trudnice, a odmah za njima i oni radnici koji imaju akutne bolesti, trovanja, povrede.

Bolovanja do 30 dana uzimaju se zbog manjih zdravstvenih problema. Međutim, ona duže uzimaju se zbog trudnoće, malignih bolesti, teških povreda, psihijatrijskih bolesti – kaže dr Dimitrijević.

Izvor  info24.rs

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.