Aerozagađenje ipak nije Gordijev čvor

Čvrsto rešeni da im deca, ali i da sami više ne udišu ugljen monoksid i druge, po zdravlje štetne materije, i ne videvši realan razlog zašto ne bi koristili blagodeti civilizacijskih tekovina, grupa građana koja stanuje u blizini treće osnovne škole u Valjevu do koje je vrelovod već stigao, potražila je neka pojašnjenja u gradskoj “Toplani”. Oni su pokrenuli inicijativu da toplovodna mreža bude razvedena i u tom delu grada gde je velika gustina naseljenosti i gde bi na površini od samo 20 ari bilo ugašeno desetak kotlarnica.

Valjevo

Ugao ulica Vlade Zečevića i Braće Veličkovića kod OŠ “Andra Savčić” u Valjevu

Hteli su lično da se uvere u razloge zašto, kada je aerozagađenje u pitanju, na vidiku nema nikakvog konstruktivnog rešenja i zašto građani Valjeva, tim povodom, samo jadikuju nad svojom zlom sudbinom. Vođeni činjenicom da su još stari Rimljani imali podno grejanje, zapitali su se u čemu je problem da oni u 21. veku ne budu prikačeni na postojeću “Toplanu”. Ljubazno ih je primio ing. Dragan Despotović.

Do kakvih smo saznanja došli?

Saznali smo da je kapacitet valjevske “Toplane”oko milion kvadratnih metara i da je daljinskim grejanjem pokriveno tek 400 hiljada kvadrata, te da ni polovina raspoloživih kapaciteta nije uposlena. Da “Toplana” raspolaže najsavremenijim sistemom za automatsku proizvodnju toplotne energije i kotlovima sa najvišim stepenom iskorišćenosti iste, kao i obučenim kadrom. Problema ima na terenu, pre svega u stambenim naseljima gde je u nekim stanovima temperatura ispod optimalne, a u drugim previsoka. U okviru postojećeg sistema, ugradnjom regulacione opreme ovaj problem se može rešiti i ostvariti ušteda energije i do 20 odsto. Uz regulacionu opremu stanovi bi bili ujednačeno grejani, a ne kao sada, negde pretoplo i uz otvorene prozore, a negde se sedi u debelim džemperima.

Valjevo

Saznali smo i to da daljim širenjem toplovodne mreže i povećanjem broja korisnika cena usluga grejanja se automatski smanjuje. Prilikom priključenja sve troškove primarne mreže (do priključenja na stambeni objekat) uključujući i podstanice, snosi investitor, odnosno “Toplana”. Planskim dokumentima Grada planirana je trasa budućeg toplovoda, te da nema zakonskih prepreka i ograničenja ni u tom pogledu.

Kada je to sve tako, usledilo je pitanje zašto se toplovodna mreža ne širi?

Zašto se građani ne priključuju kada im je zdravlje zbog aerozgađenja već toliko ugroženo, a daljinsko grejanje daleko konfornije? Planom za tekuću 2018. godinu tehnički uslovi su dati samo za priključenje sedišta firme “Des” u Daničićevoj ulici i novosagrađenog poslovno stambenog objekta u Knez Miloševoj ulici broj 70, kao i nekoliko individulanih kuća u blizini Doma zdravlja. Odgovor je jednostavan, visoka cena grejanja.

Valjevo

Foto: Dragan Krunić

Naravno, sledeće pitanje je bilo da li je cena realna ako sa sadašnjim energentom domaćinstvo u te svrhe izdvoji znatno manje novca, i do dva puta, nego što bi moralo da izdvoji da je prikačeno na “Toplanu”. Pored realne cene energenta i troška koji ima “Toplana” ( struja, amortizacija, administracija..) šta još plaćaju građani ? Da li kroz cenu plaćamo gubitke energije, lošu organizaciju posla, veliki broj političkih kadrova koji su uhlebljenje našli u JKP “Toplana”, ili nešto drugo?

Valjevo

Po usvojenoj metodologiji cena grejanja podrazumeva fiksni deo koji se plaća cele godine i koji iznosi 30 dinara bez PDV-a po metru kvadratnom stambenog prostora. Drugi deo cene je potrošnja energije po kilovat času i kroz ovaj deo se finansira potrošeni energent, struja, voda. Fiksnim delom se plaćaju troškovi “Toplane”, amortizacija, investiciono i tekuće održavanje, plate zaposleni i ostali troškovi, ma šta oni sve podrazumevali. Vidimo prostor u fiksnom delu da se smanji cena grejanja jer “Toplana” za istu namenu za svaku kalendarsku godinu dobija sredstva iz budžeta grada kao i brojnih donacija (Evropske agencije za rekonstrukciju, Češke vlade, ministarstva za infrastrukturu Vlade Srbije …).

Zašto bi ti troškovi išli još jednom preko džepa građana kada se i budžet puni putem raznih poreza i nameta građanima, pitamo i konstatujemo da je to nekorektno.

Odgovor je da realno postoji prostor u vidu subvencija u kome se cena može smanjiti i prilagoditi realnim mogućnostima građana, a da pri tome ne bude ugroženo poslovanje “Toplane”. Konstatujemo da to neko treba i da pokrene, naravno, treba to i da hoće i da zna proceduru. Ovaj posao je u domenu službi “Toplane” i gradske uprave, kao osnivača ovog Javnog preduzeća.

Beskamatni potrošački krediti za energetsku efikasnost ?

Druga važna stavka ovog rešenja je osnivanje fonda iz koga bi se putema banaka građanima davali povoljni krediti na duži vremenski period za termo izolaciju i odgovarajuću stolariju čime bi se ostvarila energetska ušteda i do 40 posto. Kamata na kreditna sredstva išla bi na teret fonda a ne građana. Ova mera u mnogome bi smanjila potrošnju ogreva i stepen zagađenja i u sadašnjim uslovima.

Kako pokrenuti stvari sa mrtve tačke?

Da bi se ovaj problem pokrenuo sa mrtve tačke neophodno je formirati komisiju stručnjaka koji bi osmislili akcioni plan sa tačno utvrđenim rokovima i koju bi činili predstavnici građana, “Toplane” i gradske uprave. Za početak neophodno je sačiniti mapu grada na kojoj bi se tačno videlo koji delovi mogu biti pokriveni daljinskim sistemom grejanja. U prilog idu i sve češče izjave koje dolaze iz resornog ministarstva i Vlade Srbije o neophodnosti energetske efikasnosti kao jednog od preduslova za ulazak u Evropsku uniju.

Valjevo

Jer što se građana Valjeva tiče, koje zajedno sa Užicom prednjači po aerozagađenju, oni nemaju više ni strpljenja ni živaca da iz godine u godinu sa skupštinske govornice slušaju prazne priče o genijalnim rešenjima bez ponuđene precizne stručne analize o valjanosti tih rešenja, dok njihova deca i dalje udišu smog i odlaze na inhalaciju. Termodinamika je vrlo egzaktna nauka, nije ni filozofija ni politika. Ovde su bar dva i dva četiri. A kako neko reče prilikom razgovora u “Toplani”, građani Valjeva imaju samo jedan život.

 

Facebook komentari

About MILENA KUZMANOVIĆ

Novinarka sa diplomom Fakulteta Političkih nauka u Beogradu. Karijeru započela u Radio Valjevu gde je prošla put od novinara-pripravnika, urednika do v.d. direktora. Pisala i za valjevski nedeljnik "Napred". Od 2011. godine dopisnica je redakcije RSE. Trenutno radi kao dopisnik N1. Za portal Valjevskaposla.info piše od 2018. godine.

2 comments

  1. Svi koji živimo u Valjevu udišemo isti zagađeni vazduh, pa bi u interesu svih žitelja bilo da se pronađe način za smanjenje zagađenja . Od očuvanja zdravlja ne bi trebalo biti višeg interesa .

  2. Ugradnja regulacione opreme je jedino u interesu Toplane. Gradjani koji je ugrade ce se manje grejati za iste pare ili ce skuplje placati isto grejanje. Osim toga, regulaciona oprema skoro da nema nikakve veze sa zagadjenjem u gradu, ali Toplanu sta god da pitate oni ce tu opremu da namecu.