Akademik Dragan Karadžić izlaže u Studiju “Trnavac”

Samostalna izložba renomiranog crnogorskog slikara i akademika Dragana Karadžića „Vreme sadašnje” biće otvorena u Internacionalnom umetničkom studiju „Radovan Trnavac Mića” u Valjevu, u sredu, 26. aprila 2017. godine, sa početkom u 19. 30 časova. Biće izloženo 18 radova srednjeg formata, rađenih akrilikom na platnu, nastalih u protekle tri godine. Pred publikom će se naći i tri platna koja su naslikana u 2017. godini, tako da su to dela koja će premijerno biti prikazana na ovoj izložbi.

Valjevo

“Duh mesta”, akrilik na platnu, 80 x 100cm, 2017.

Akrilici  slikara i akademka Dragana Karadžića, gorostasa nežnog likovnog izraza, koji na poseban način piktorijalno komunicira sa publikom, odišu specifičnim kolorizmom, gušći su i teži od njegovih akvarela, ali podjednako žarkiji. Prepoznaje se njegova istančana disiplina crteža sa temperamentnim potezima u kojoj prevlast odnosi plavetnilo, što dodatno izražava njegovu vernost podneblju Jadrana u kojem živi i stvara. Horizonti, obale, tlo, oblaci, kiše, rojevi i godovi, brazde i pukotine, slikovno pismo, svetlost, znakovi, tragovi i odjeci prirode samo su neki od ekspresivnih sadržaja njegovih dela.

Valjevo

“Plavi put”, akrilik na platnu, 70 x 100cm, 2014.

Prema rečima samog autora, njegovi radovi nastali proteklih nekoliko godina rađeni su sa složenim skupom emocija, produbljene usamljenosti, sa pitanjima širim od forme i likovnosti. Istovremeno, rađala se potreba za priželjkivanim svetovima igre, sećanja, zaborava, nekog odzvanjanja znakova, odjeka, sete…

„Te su slike, nastale sa težištem u svođenju, sa prividnom lakoćom, suzdržanošću, sa ciljem duboko lične uključenosti i ispovesti. Neki svetovi se transponuju kroz profesionalnu putanju, neke priželjkujemo, a sa nekima se teško mirimo”, kaže za svoja dela novijeg datuma Dragan Karadžić i ističe da je „granica vedrine i optimizma bez pokrića, u slici, jača od života”, što ga motiviše za rad u kontinuitetu.

Valjevo

Slikar i akademik Dragan Karadžić, Crna Gora

Dragan Karadžić, rođen je u Petnjici kod Šavnika, 9. aprila 1950. godine. Diplomirao je na Pedagoškoj akademiji u Nikšiću, likovni smer 1974. godine. Fakultet likovnih umetnosti završio je u Beogradu 1978. godine, u klasi profesora Radenka Miševića. Kod istog profesora magistrirao je 1980. godine. Kao stipendista francuske Vlade, završio je 1982. godine specijalizaciju na Academie des beaux-arts u Parizu kod profesora Žaka Jankela. Redovni je član Crnogorske akademije nauka i umetnosti (CANU) i Udruženja likovnih umetnika Crne Gore (ULUCG). Redovni je profesor slikarstva na Fakultetu likovnih umetnosti u Cetinju. Samostalno je izlagao 56, a kolektivno preko 350 puta u rodnoj Crnoj Gori i inostranstvu. Dobitnik je 23 nagrade. Njegovi radovi nalaze se u brojnim zbirkama akademija nauka i umetnosti, kolekcijama fakulteta, muzejima zbirkama centara za kulturu, kolekcijama likovnih kolonija, državnih institucija Crne Gore, Srbije i regiona, ali u i privatnim kolekcijama diplomata i ljubitelja umetnosti, ne samo u zemaljama našeg regiona, već i Evrope i šire.

Valjevo

“Iz mediteranskog brevijara”, akrilik na platnu, 100 x 80cm, 2015.

Izložba akademika Dragana Karadžića prva je u nizu izložbi u godini u kojoj Internacionalni umetnički studio „Radovan Trnavac Mića“ obeležava značajan jubilej dve decenije postojanja. Izložba će biti otvorena mesec dana.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.