Antiperspiranti – da ili ne?

Leto je mokro godišnje doba, barem sudeći po našim majicama, suknjama, pantalonama, zar ne? Šta vi koristite da ublažite znojenje?

dr-znojenje

Poslednjih godina veoma su popularni antiperspiranti, hemijska sredstva koja suzbijaju znojenje.

Mnogi ih mešaju sa dezodoransima, a razlika je velika – jer ovi drugi služe samo da ublaže miris, zapravo smrducaknje znoja, dakle ne utiču na količinu znoja koju će naše telo da proizvede, za to su zaduženi antiperspiranti.

Da li su zdravi?

Mišljenja u vezi sa tim su podeljena, ali većina zastupa stav da nisu. Evo zašto.

Proizvodi poput antiperspiranata mogu dovesti bakterije ispod pazuha u disbalans i tako zapravo proizvesti suprotan efekat – još jači i intenzivniji miris znoja.

Osim antimikrobnih sastojaka, antiperspiranti sadrže i aluminijum koji blokira rad znojnih žlezda. Ta blokada ima loše posledice i potpuno suprotan efekat.

Naime, kod osoba koje koriste antiperspirante pojačano se stvaraju aktinobakterije, koje su glavni krivci za neprijatan miris.

imagesHNYG0WGM

Tajna je u tome što antiperspirant uništava slabije bakterije, dok istovremeno one koje stvaraju neugodan miris postaju još snažnije.

Istraživanja su pokazala da je kod osoba koje su prestale da koriste antiperspirante miris znoja vremenom postao blaži.

Ako već ne možete bez ovog sredstva za zaustavljanje znojenja, onda ga koristite samo ispod pazuha – dozvolite ostalim znojnim žlezdama da rade normalno.

I ne brinite ako vam se povremeno ispod pazuha pojave bubuljice. One su posledica zapušenih pora. U tom slučaju dovoljno je samo da operete pazuh i neko vreme ne koristite antiperspirant.

 

Preuzeto sa mondo.rs

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.