Autori stripa “Družina Dardaneli” večeras u Centru za kulturu

Centar za kulturu Valjevo poziva sve ljubitelje stripa da večeras u 19h dođu na promociju stripa „Družina Dardaneli“, koji je stekao veliku popularnost kod nas i u svetu. Posetioci će moći da upoznaju lično njegove autore i crtače Pavla Zelića i Dragana Paunovića.

Strip „Družina Dardaneli“ beogadskog izdavača „Sistem komiks“, najpre je promovisan i izlagan u Francuskoj, u Kulturnom centru Srbije u Parizu. Kako je Francuska zemlja stripa, koja neguje ovu crtačku umetnost “Družina Dardaneli” potigla je veliki uspeh, posle čega su usledile promocije i uspeh u Srbiji.

Serijal „Družina Dardaneli“ do sada ima dve sveske: „Poljubac leptirice” i „Zločin na Svetskoj izložbi“, koji trenutno zauzima prvo mesto po prodavanosti među domaćim stripovima.

Valjevo
Celokupna priča inspirisana je likovima iz srpske, ruske, nemačke, češke književnosti, i ima karakter avanturističkog stripa sa primesama horora. Reč je o timu heroja, protagonista srpske i evropske književnosti, koji se suprostavljaju zlu oličenom u istim takvim, iz klasika pozajmljenim likovima sa druge strane, i interesima moćnika čija su ovi produžena ruka.

U prvom albumu „Poljubac leptirice“, ponovo smo se upoznavali sa Hajduk Stankom Janka Veselinovića, Koštanom Bore Stankovića, Tolstojevim Aleksejem Kirilovičem Vronskim, Savom Savanovićem Milovana Glišića, Andrićevim Karađozom, Ćosićevim Vukašinom Katićem, i najzad, Jazavcem (pred sudom) Petra Kočića. Oponenti ovoj čudnovatoj skupini su bili Kafkin Jozef K., (dobri vojnik) Švejk Jaroslava Hašeka, Old Šeterhend i Halef Omar iz romana Karla Maja, i negde između obe strane, Dimina Dama s kamelijama, kao i kamara drugih epizodista u omažima literaturi koju smo voleli da čitamo (ili pak morali u školi).

Okupljeni na jedvite jade od strane vladinog poverenika Katića, u legendarnoj beogradskoj kafani čije ime će postati i njihov sinonim, naslovna družina tajnih agenata je bačena u kovitlac događaja koji su doveli do otkrića užasavajućeg plana. Plana o vojsci nemrtvih – „endemskih“ srpskih vampira, ali bez duša oličenih u leptiricama – savršenom topovskom mesu za nastupajući planetarni sukob, koji se u ovoj alternativnoistorijskoj postavci ludački smelom akcijom naših junaka zaustavlja, ili makar odlaže.

Milje ovih pripovesti je svet tehnoloških čuda, arhitektonskih ludorija, i opšte iščašenosti u odnosu na poznatu prošlost, nadovezujući se na imaginaciju ali i stvarne koncepte naučnika i vizionara, u kojem je (skoro) sve moguće. I gde bolje da se vrhunac takvog drugačijeg i boljeg društva prikaže, nego na čuvenoj Svetskoj izložbi u Parizu 1900. godine, kada se univerzum mašte preklapao sa našim na predivne i neočekivane načine, kao i na Orijent Ekspresu koji u ovoj verziji – leti! Novi suparnici, ali i pomagači, oličeni pre svega u Raskoljnikovu Dostojevskog, metamorfu Gregoru Samsi iz Kafkinog „Preobražaja“, monstrouznom Fantomu iz Opere Gastona Lerua, i našem svetskom putniku – Nušićevom Jovanči Miciću su tu da stvari učine zanimljivijim, a svaki čitalac može da se igra pronalaženja referenci na dela globalne kulture na stranicama nove vratolomne avanture dardanelovaca koja nosi naslov „Zločin na Svetskoj izložbi“.

Valjevo Valjevo Valjevo Valjevo Valjevo Valjevo Valjevo Valjevo Valjevo Valjevo 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.