Bećković večeras u Gimnaziji obeležava svoj rođendan

Prema tradiciji, pesnik Matija Bećković svoj rođendan svake godine obeležava u njegovoj i našoj Valjevskoj gimnaziji. Tim povodom, večeras u 18.30h u svečanoj sali Valjevske gimnazije biće predstavljen njegov spev “Prahu oca poezije”, koji je za 125. godišnjicu Srpske književne zadruge ukrasio njeno 108. kolo.

Veče posvećeno naslovu “Prahu oca poezije”, koji je Bećković napravio kao repliku Njegoševe posvete “Gorskog vijenca” namenjene Karađorđu, deo je programa obeležavanja 146. godina Valjevske gimnazije ujedno i povodom 125. godina Srpske književne zadruge.

Pored našeg slavnog pesnika Matije Bećkovića, koji ne zaboravlja i uvek veliča svoj “bilo koji grad Valjevo”, u književnoj večeri posvećenoj njegovom spevu učestvuju dr Stojan Đorđić, dr Duško Babić, Dragan Lakićević i recitatori gimnazijalci.

 

U zbirci pesama “Prahu oca poezije”, koja je pisana u formi posvete, Bećković na početak stavlja moto od dva distiha, oba iz Njegoševog speva “Luča mikrokozma”.  Prvi distih spada u Njegoševe poetičke iskaze, a drugi čine stihovi Njegoševe posvete svom profesoru Simu Milutinoviću Sarajliji, kojem se obraća sa najdubljim poštovanjem i divljenjem. S obzirom na to da je Njegoš najvažnija tema Bećkovićeve poezije i njegovog sipisateljskog rada, “Prahu oca poezije” je neka vrsta rezimea svega što je Bećković do sada govorio i pisao o Njegošu. Ova obimna posveta koja se sastoji od 45 pesama ili 630 stihova,  može se shvatiti i kao pohvala velikom piscu, o kojem Bećković govori sa najvećim pijetetom, nazivajući ga ocem poezije.

M.P.M.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.