BitlVAnia 1. deo

Kakav su Bitlsi imali uticaj na ljubitelje njihove muzike širom planete odavno je dobro poznato i ispričano. Ali, ono što je  jedinstveno vezano za „Bube” na globalnom nivou je svakako manifestacija BitlVAnia, koja se već treću godinu za redom održava u našem gradu. Osmislili su je dvojica naših sugrađana, Zoran Mujbegović i Slavan Batoćanin, koji su bili i ostali obožavaoci i poštovaoci lika i dela Bitlsa. Kao idejni tvorci ovog projekta, oni nam iz godine u godine pričaju i brojnoj publici predstavljaju originalne verzije svojih priča vezanih za najpopularniju Rock and Roll grupu na svetu.

Valjevo

Ovogodišnja, treća po redu BitlVAnia, počela je sinoć koncertom valjevskih bendova, koji su u prepunom kafeu „Avantura” u Kući istraživača, na svoj način svirali poznate pesme Bitlsa. Na spratu istraživačke kuće, upriličena je izložba „artefakata” –  garderobe i predmeta koje su članovi ove popularne grupe nosili i koristili prilikom svoje navodne posete valjevskom selu Sandalj, sedamdesetih godina prošlog veka.

Valjevo

Kako idejni tvorci celokupne storije o boravku Bitlsa u našem kraju tvrde, Pol, Džon, Džordž i Ringo su u Sandalj dolazili na duševni i fizički odmor između veoma napornih turneja. Za njima su ostali tanjiri, šoljice za kafu, escajg, koje su koristili tokom boravka u toj kući u Sandalju, ali i odevni predmeti kao što su jakna, kravata, sat, kaiš, pa čak i jedna potpetica za cipele koja je pripadala Polu Makartniju. Na fotografijama koje su izložene vidi se, između ostalog, kako Bitlsi piju Srbijankin sok, čitaju „Napred” i dr.

Valjevo

Posle toliko godina, želja da Bitlsi posete i zasviraju u Valjevu i dalje je jaka, baš koliko je moćan i uticaj koji su „čupavci” imali i ostavili na mnoge Valjevce, a čini se na Mujbegovića i Batoćanina ponajviše. Zna se, naravno, da Bitlsi nikada nisi boravili u ovim krajevima, posebno ne u selu Sandalj, ali ime ovog sela Mujbegovića i Batoćanina podseća na englesku reč „Sunday”.

Ono što ova dvojica obožavalaca „buba iz Liverpula” žele da poruče je to da možda Bitlsi nikad nisu boravili u našem gradu i okolini, ali su itekako bili prisutni u životima mnogih, koji su zbog članova ove grupe menjali način života, garderobu, cipele, frizure i dr.

Valjevo

Na pitanje da prokometariše činjenicu da su pojedini novinari mislili da je reč o pravim artefaktima, Mujbegović kaže da ga to uopšte ne iznenađuje. „Nije problem što su novinari zaista poverovali, jer novinari veruju u mnogo veće i opasnije stvari. Veruju raznoraznim manipulacijama, nameštaljkama i performansima orkestriranih od strane vlasti i država. Tako da se ovaj naš projekat može posmatrati kao jedna vrsta protesta da je danas sve moguće. Ja bih baš voleo da mi neko dokaže i kaže da ovo što smo večeras izložili ovo nije istina“, kaže Mujbegović.

Valjevo

Slavan Batoćanin veruje da će BitlVAnija jednog dana postati istorija, jer smatra da se ovim jedinstvenim performansom u našem gradu rađa novi pravac pod nazivom „Icons Art“, koji niko u svetu na ovakav način ne osmišljava i ne realizuje.

Valjevo

Druge večeri BitlVAnije, publika će moći da uživa u muzici Bitlsa koju će večeras u Galeriji Narodnog muzeja izvesti Jela Chello i valjevski horovi „Vakapela“ i „Adelina“.

M.P.M.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.