CENE NA PUMPAMA OD NOVE GODINE

Od 1. januara 2017. godine ne predviđa se povećanje iznosa akcize na gorivo,  tako da vozače neće dočekati poskupljenje rečeno je iz Ministarstva finsija.

Naftene kompanije dočekaće narednu godinu zadovoljne, jer neće biti povećanja nameta od države.

Posle uzastopnog dizanja akciza za gorivo od 2012. kojim su ukupno povećane za gorivo tri dinara po litru za benzin, ali i čak osam dinara za litar dizela, državna politika se menja. Očekuje se da će kasa biti punija, ali ovog puta zbog veće potrošnje goriva.

Ova odluka direktno će se odraziti na sve vozače, kojima ne preti, kao ranijih godina, poskupljenje dizela i benzinana pumpama posle svakog dočeka Nove godine.

Krajem januara, saglasno Zakonu o akcizama, izvršiće se redovno godišnje usklađivanje iznosa akcize na derivate nafte sa indeksom potrošačkih cena u 2016. godini.

Prihodi od akciza projektovani su u ukupnom izosu od 271, 4 milijarde dinara, pri čemu se na akcize na nafte derivate odnosi 144 milijarde dinara, akcize na duvanske proizvode 97 milijardi i na ostale akcize (uključujući akcizu na električnu energiju) 30,4 milijardi dinara – stoji u Zakonu o budžetu za 2017. godinu.

Učešće akciza u ukupnim prihodima iznosi 24,8 odsto i blago se povećava usled planiranih izmena akcizne politike u 2017. godini.

Doći će i do većeg ostvarenja prihoda po osnovu akciza na naftne derivate usled njihove povećane porošnje.

Ovo su dobre vesti za naftaše, koji se zalažu da se državna politika nameta okrene u drugom pravcu.

Izvor Info24.rs

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.