Četvrti rođendan Centra za VTO u znaku humanitarne akcije!

Ovdašnji Centar za vantelesnu oplodnju proslavlja svoj četvrti rođendan sa najlepšim poklonima, tačnije sa 203 najlepša poklona, koliko je ukupno rođeno beba uz pomoć ovog bolničkog odseka od 2012. kada je počeo sa radom. Samo u ovoj godini rođeno je 93 bebe, što je značajna cifra kada se uporedi sa 110 beba koliko je ukupno rođeno za prve tri godine rada ovog odseka Opšte bolnice Valjevo.

Najviše “beba iz epruvete”, začetih u ovom najmlađem državnom centru za vantelesnu oplodnju u Srbiji, rodilo se u Beogradu, tako da je naša prestonica postala bogatija za čak 36 beba. Drugi na listi je naš grad sa 18, treći su Šapčani sa 12 rođenih beba, potom slede Užice sa 6 i Smederevska Palanka u kojoj se rodilo 3 “naše ” bebe. Od ukupnog broja beba začetih u našem Centru za VTO većina su blizanci, a nekoliko beba rođeno je i van granica Srbije. Nedavno je rođena beba Mila u Majamiju, a pored Amerike “valjevske” bebe zaplakale su i u Sloveniji i Crnoj Gori. Za sada “vodi” XY hromozom, imajući u vidu statistički podatak Centra za VTO prema kojem je rođeno 107 dečaka, a 96 devojčica.

Valjevo

(Tim Centra za VTO pri Opštoj bolnici Valjevo)

“Uprkos činjenici da je posle aprila meseca, kada je o trošku države omogućeno da se vantelesna oplodnja radi i u privatnim klinikama, potražnja za uslugama našeg odseka u valjevskoj bolnici je sve veća i sve više pacijenata bira naš tim. Ponosni smo na činjenicu da smo u celoj ovoj godini funkcionisali bez liste čekanja sa malobrojnim kadrom. Međutim, verovatno ćemo zbog povećanog broja pacijenata ipak morati da napravimo listu čekanja”, kaže dr Branko Budimirović, šef Odseka i ističe da je Centru za VTO neophodno hitno kadrovsko prošerenje sa najmanje dva lekara, dva embriologa i bar jednom medicinskom sestrom.

Valjevo

(Dr Branko Budimirović, šef Odseka)

Da valjevski Centar za vantelesnu oplodnju po broju obavljenih procedura prednjači u odnosu na ostala četri državna centra, govori i podatak da je tokom ove godine naš Centar za VTO primio 300 parova sa problemom steriliteta, urađeno je više od 300 aspiracija i preko 40 procedura iz odmrznutih embriona.

“Od početka primenjujemo zamrzavanje embriona, tako da je 10% beba od ukupnog broja rođeno od odmrznutih embriona”, kaže Milica Krstivojević, senior embriolog i najavljuje da će od naredne godine u Centru za VTO biti uvedena nova procedura, tzv. vitrifikacija embriona, kojom se postiže bolji kvalitet embriona i povećava procenat trudnoća.

Valjevo

(Milica Krstivojević, senior embriolog)

“Kada smo odlučili da otvorimo ovaj Centar, jedini uslov od Ministarstva zdravlja bio je taj da ne tražimo nikakva novčana sredstva za njegovo opremanje, 203 rođene bebe su dokaz da smo i taj uslov ispunili, odnosno da smo uspeli da uz pomoć brojnih ljudi dobre volje sakupimo novac u iznosu preko 100.000 evra i opremimo laboratoriju i Centar za vantelesnu oplodnju”, rekla je embriolog Mirka Đorđević i najavila humanitarnu akciju Udruženja “Da se novi život rađa” koja je počela danas.

Valjevo

(Mirka Đorđević, embriolog)

Od 15. do 17. decembra, valjevske prodavnice dečje odeće, obuće i igračaka, zatim apoteke, knjižare, kojih je ukupno 29, odvojiće deo svojih pazara inkasiranih tokom ove trodnevne akcije i ta novčana sredstva opredeliti Centru za VTO. To je njihov humani gest i divan način da Centru čestitaju četvrti rođendan i pomognu njegovom razvijanju. Na svakom od tih prodajnih objekata biće postavljen poster sa natpisom “I mi učestvujemo u akciji Udruženja DA SE NOVI ŽIVOT RAĐA”. Ukoliko planirate kupovinu u naredna tri dana, potrudite se da sve što vam je potrebno pazarite u jednoj od radnji koje učesvuju u akciji, jer ćete samim tim i vi postati “saučesnik” ovog humanitarnog gesta. Deo vašeg potošenog novca u tim prodavnicama biće doniran za opremanje valjevskog Centra za vantelesnu oplodnju.

Valjevo

Premijera dokumetarnog filma “Sto godina iščekivanja”, koja će se održati sutrau 20 časova u Centru za kulturu biće takođe humanitarnog karaktera. Pošto je projekcija filma besplatna, svaki posetilac će u skladu sa svojim finansijskim mogućnostima moći da u posebno obeležene kutije ubaci određenu svotu novca, kao donaciju ili je možda bolje reći poklon za ćetvrti rođendan Centra za vantelesnu oplodnju. Takođe je najavljeno da će i ove godine učenici O.Š. “Prota Mateja Nenadović” iz Brankovine svoje unikatne i ručno rađene novogodišnje čestitke prodavati i celokupan prihod donirati Centru.

Valjevo

 

SPISAK PRODAJNIH OBJEKATA KOJI UČESTVUJU U HUMANITARNOJ AKCIJI UDRUŽENjA „DA SE NOVI ŽIVOT RAĐA“ (15, 16. i 17.decembar 2016.)

Lokacije su navedene po azbučnom redu.

Ulica Vlade Danilovića

1. „P O D G O R I N A – T I M A“, Vlade Danilovića br.10

2. „M E N D A“, Vlade Danilovića br.13

3. „A B R A C A D A B R A 444“, Vlade Danilovića br.36

4. „P A H U Lj I C A K I D S“, Vlade Danilovića br.44

Ulica Vladike Nikolaja

1. „V I N I B A M B I N I“, Vladike Nikolaja br.23 ( kod kružnih stepenica)

2. „Š T R U M F E T A“, Vladike Nikolaja br.25

3. „M A Š T A R I J E“, Vladike Nikolaja br.25

4. „D A N I C A F M“, Vladike Nikolaja 27/a

Ulica Vojvode Mišića

1. „T O P T I M“, Vojvode Mišića br.2

2. „P I C C O L O M O N D O“, Vojvode Mišića br.10-12

Ulica Vuka Karadžića

1. „T O P T I M“, Vuka Karadžića br.16

2. „F O X“, Vuka Karadžića br.46

Ulica Dr Pantića

1. “P O D G O R I N A – T I M A”, Dr Pantića br.73

Ulica ŽELEZNIČKA

1. „T O P T I M“, Železnička br.8

Ulica Karađorđeva

1. „H O L L Y W O O D“, Karađorđeva br.75

2. „O D I S E J“, Karađorđeva br.81

3. „O D I S E J“, Karađorđeva br.99

4. „T O P T I M“, Karađorđeva br.101

5. „H O L L Y W O O D“, Karađorđeva br. 106

6. „V E S E L A R O D A“, Karađorđeva br.108

7. „P A H U Lj I C A K I D S“, Karađorđeva br.117

8. „S I S T E R C I Lj“, Karađorđeva br.179

Ulica Kneza Miloša

1. „M A Š T A R I J E“, Kneza Miloša br.25

2. „P O L L I N O 014“, Kneza Miloša br.26

3. „M A D R A S“, Kneza Miloša br.37

4. „M A J A“, Kneza Miloša br.39

5. „P I C C O L O M O N D O“, Kneza Miloša br.42

Ulica Sinđelićeva

1. „J U N I O R Š O P D M“, Sinđelićeva br.31

2. „D O R O T E A“, Sinđelićeva br.31

M.P.M.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.