Valjevo čini više od 10% zaraženih u Srbiji

U Republici Srbiji su do 15 časova 25. marta 2020. godine registrovana ukupno 384 potvrđena slučaja COVID 19.

Korona virus

Grad na Kolubari je svih ovih dana imao samo jedno pitanje:

Koliki je tačan broj zaraženih u Valjevu?

Posle mnogo nezvaničnih informacija od kojih su retko koje bile tačne danas je stigla zvanična potvrda iz Vlade Republike Srbije o broju zaraženih u našem gradu. Prema najnovijim podatcima u Valjevu je zaražena 41 osoba što je 10,67% od trenutno ukupnog broja zaraženih u celoj Srbiji. Po tabeli koja se nalazi na sajtu https://covid19.data.gov.rs/ Valjevo je odmah iza Beograda koji trenutno ima 127 obolelih.

korona virus

Epidemiolog Predrag Kon saopštio je danas na redovnoj konferenciji za novinare održanoj u Palati Srbija da su od 203 pacijenta, koliko je ukupno hospitalizovano, njih 14 je u KC Vojvodina, 18 u KC Niš, 16 u KC Kragujevac, 12 na Infektivnoj klinici KC Srbije, dok je 131 pacijent smešten u KBC “Dragiša Mišović”, 10 pacijenata na Klinici za pulmologiju, a dva u bolnici u Valjevu.

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” Darija Kisić Tepavčević najavila je da će se na konferencijama za novinare redovno davati informacije o topografskoj distribuciji obolelih, navodeći da je virus sada prisutan među stanovnicima 21 grada. Prema njenim rečima, očekivano je da u Beogradu ima najviše potvrđenih slučajeva jer je to naš najveći grad, ali i upozorila na to da Niš i Valjevo nisu slične veličine, a proporcionalno imaju sličan broj obolelih.

Ona je istovremeno ponovila da se većina zdravstvenih radnika u Srbiji koji su zaraženi koronavirusom zarazila van zdravstvenih ustanova, ali nije precizirala koliko je tačno zaraženih među medicinskim osobljem.

Kisić Tepavčević je istakla da nije došlo do širenja epidemije u bolničkoj sredini, navodeći da oboljevanje zdravstvenih radnika nije nešto što je neočekivano kada je reč o zaraznim bolestima jer su oni prvi na udaru.Prema njenim rečima, naša osnovna uloga jeste da ne dozvolimo da infekcija uđe široko u naš zdravstveni sistem.

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je projekata “Da Valjevo prodiše”, “Da Valjevo prodiše - Faza dva”, “Valjevo ima rešenje za aerozagađenje” i "UdahnimO2", koji se na portalu valjevskaposla.info bave problemom aerozagađenja u Valjevu unazad 4 godine.