Danas je Miholjdan

Prvobitni Kirijak Otšelnik je rođen u  gradu Korintu, u vreme cara Teodosija mlađeg. Otac mu je bio prezviter Svete Saborne Crkve. Sveti Kirijak se naziva po Otšenikom zbog svojih čestih pustinjačkih usamljivanja. Nakon što se upokoji prepodobni otac Jevtimije, Kirijak se preseli u njegovu lavru u pustinju. Zavetova se na ćutanje, jedini razgovor bi sa Bogom. Ovaj veliki ugodnik Božiji se upokojio u Gospodu u 109. godini života.

Prema narodnom verovanju, posle ovog sveca nastupa prava jesen, koja je kalendarski već uveliko počela. Na današnji dan smenjuju se leto i jesen, pa su oktobarski topli dani vezani za ovaj narodni i verski praznik poznati kao Miholjsko leto. Stari ljudi veruju da na Miholjdan ne treba obavljati kućne poslove, usisavati, spremati i slično jer, kako kažu, treba prvo posvršavati sve poslove napolju koji ne mogu da čekaju zimu i hladnoću.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.