Dani Gljiva Divčibare 2016

Dani gljiva tradicionalno se održavaju na Divčibarama, početkom oktobra meseca. Ova manifestacija okuplja veliki broj ljudi, koji se trude da sakupe što veći broj različitih gljiva. Ove godine u organizaciji “Gljivarskog društva Valjevo” posetioci će moći da uživaju u čarima Divčibara i da se uz razne aktivnosti zabave i dobro provedu.

Mesto održavanja manifestacije je novourađeni hotel HEBA, koji je udaljen svega 800 m od centra Divčibara. U petak 30. septembra, prvog dana manifestacije, u 11h svi zainteresovani, u pratnji strčnog vodiča, mogu da krenu u prikupljanje pečuraka za izložbu. To će biti pravo uživanje za sve one koji vole da upoznaju prirodu, da se druže sa prirodnim lepotama i da vide jednu drugačiju perspektivu valjevskog kraja. Nakon prikupljanja eksponata za izložbu u 17h  očekuje se i njeno zvanično otvaranje.

U subotu 1.oktobra u 11:00h je otvaranje manifestacije DANI GLJIVA i nagrađivanje najboljih dečijih crteža. Zatim su tu:

-Izložba gljiva, lekovitog bilja, šumskih plodova,

-Predavanje o gljivama kod izložbe

-Šetnja “U potrazi za gljivama i lekovitima biljem” uz pratnju strčnih vodiča

-Izložba dečijih crteža, fotografija gljiva,

-Prodajna izložba literature o gljivama

-Takmičenje u pravljenju gulaša od gljiva i dodela nagrade za najbolji kotlić (kotizacija je 10 eura po ekipi)

-Takmičenje u presecanju trupčića starom testerom, KLADARKA (kotizacija je 10 eura po ekipi)

-15:00h Ručak-Gulaš od gljiva (vrganj, lisičarka, rujnica…) cena 250 dinara

-17:00h Zaštita prirode-Zavod za zaštitu prirode Srbije

-18:00h Predavanje: Ganoderma Lucidum (Reishi) u onkologiji, koje ćeodržati specijalista nuklearne medicine, doktor Zoran Živković, onkologija-bolnica Valjevo

-21:00h Gljivarska rok žurka

Ovo je odlična prilika za beg od svakodnevnice, da se organizam napuni pozitivnom energijom, a pluća zdravim vazduhom. Ovo će prijati kako vama tako i vašoj deci koja se, uz zanimljiv program, sigurno neće dosađivati.

I.M.

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.