Deca iz socijalno ugroženih porodica na letovanju u Čanju o trošku grada

U okviru Lokalnog plana akcije za decu, grad Valjevo po prvi put ove godine organizuje letovanje za osnovce iz socijalno ugroženih porodica na Crnogorsko primorje. Deca uzrasta od četvrtog do sedmog razreda, njih 50 biće smešteno sedam dana od 23. do 30. juna  u hotelu „ Lara“ sa tri zvezdice, u Čanju.

Predsednik Saveta za socijalnu politiku grada Valjeva Radoica Rstić detaljno je obrazložio aktivnosti koje se u okviru LPA sprovode na sastanku u razgovoru sa roditeljima učenika koji putuju na more.

„ Grad Valjevo kroz LPA za decu svake godine izdvaja određena sredstva iz budžeta, koja se kroz projekte i kroz određene aktivnosti u letnjem periodu, kada su deca na raspustu, realizuju u gradu Valjevu. To su raznovrsne aktivnosti koje su uglavnom u  prethodnom periodu bile skoncentrisane na gradsku decu. Ove godine Grad je uvećao sredstva u budžetu za LPA i opredelio tri miliona dinara za te namene. Jedan od velikih projekata koji se iz godine u godinu realizuje je projekat školice plivanja tj. školica za neplivače. Svake godine pomenutu obuku prođe 150-oro dece u SRC „Petnica“ i to su mahom gradska deca, obezbeđen im je prevoz do bazena i instruktori plivanja. Te aktivnosti se odvijaju tokom jula i avgusta, a deca su podeljenja u tri grupe. Nažalost do sada nije bilo dece iz ruralnog područja koja bi koristila SRC „Petnica“ i prošla sve te obuke, iz razloga što je bilo nemoguće obezbediti prevoz i uskladiti termine za svu decu sa seoskog područja jer su dosta udaljeni od grada. Ove godine doneli smo odluku da izmenimo finanasijski plan i da pored nekih programa koji su bili realizovani u prethodnom periodu, a koji nisu bili dovoljno vidljivi, opredelimo deo novca za decu sa seoskog područja i da njima pružimo podršku. Naime grad Valjevo je izdvojio 900.000 dinara da ove godine decu sa sela iz socijalno ugroženih porodica pošalje na letovanje. Sproveden je konkurs javne nabavke a najpovoljniju ponudu je dostavila turistička agencija „Rekreativa“ iz Valjeva. Obezbeđeni su stručni pratioci pedagoške struke sa iskustvom, lekar-pedijatar koji će voditi računa o njihovom zdravlju kao i putno osiguranje. Vodilo se računa da iz svake porodice ide po jedno dete. Za sledeću godinu ćemo se potruditi da broj dece koja budu išla na letovanje bude duplo veći,“ istakao je Rstić.

Doneta je odluka da svim porodicama čija deca idu na letovanje bude izdvojeno po 10.000 dinara, kroz jednokratnu novčanu pomoć. U odabiru dece koja će letovati u Čanju veliku pomoć pružili su direktori škola iz seoskih područja, kao i Centar za socijalni rad „Kolubara“ Valjevo.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.

One comment

  1. Jel to vazi samo za decu ciji su roditelji clanovi SNS-a!? Oni misle da smo mi ludi, da ne znamo ništa!