Deklaracije kriju alergene u hrani

Gotovo svaki treći prehrambeni proizvod u našim radnjama neadekvatno je deklarisan, ali ono što najviše zabrinjava je to što su na etiketama najčešće loše označeni alergeni i aditivi.

To je pokazalo najnovije istraživanje “IHIS Nutricionizma”, koje je sprovedeno na 2.593 proizvoda.

Od njih, 68 odsto je imalo dobru deklaraciju, a kod 32 odsto je registrovan neki nedeostatak. Najviše propusta bilo je kod hleba, peciva i namirnica iz kategorije “zdravi proizvodi”. Svega 52 odsto hleba i peciva dobro je deklarisano.

“Najčešće greške u deklaraciji su neboldovani alergeni, loše deklarisani aditivi na spisku sastojaka, proizvodi gde se stavlja ‘vrhunski kvalitet’ ili ‘najbolji kvalitet'”, rekla je za ovaj list dr Danica Zarić, direktorka “IHIS Nutricionizma”.

Najveći problem su alergeni, ono što direktno utiče na zdravlje potrošača, a što se obično ne nalazi na etiketi. Ističe se da proizvod ima povećan sadržaj vlakana ili proteina, a pri tome na ambalaži nema nutritivne tablice.

Dešava se da se izmišljaju prehrambeni poboljšivači ukusa, dok su u stvari to smeše dva-tri aditiva.

Prema pravilniku, aditivi se u spisku sastojaka moraju navesti kategorijom i zatim nazivom ili E brojem.

“Postoji 14 alergena koji moraju biti vidno obeleženi, boldovani jer potrošač brzim pregledom deklaracije ustanovljava da li taj proizvod treba da uzme ili ne”, naglašava dr Zarić.

“U obe kategorije proizvoda reč je o malim proizvođačima, koji najčešće svoje deklaracije nisu uskladili sa pravilnikom, pa se pretpostavlja da nemaju obučenu radnu snagu i da im nedostaju tehnolozi”.

Na našem tržištu, kako se čulo na skupu “Hrana, ishrana i zdravlje”, nalaze se proizvodi koji nisu karakteristični za naše podneblje, poput čia semenki, godži bobica, “maca” i slično, koji u našu zemlju ulaze nekada kao dodatak ishrani, ali i kao običan proizvod.

Većina tih proizvoda utiče na hormonalni status i na metabolizam i njihova kontrola mora da bude obuhvaćena Pravilnikom o novoj hrani.

Mondo.rs

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.