Dela akademika Dragana Karadžića premijerno pred Valjevcima!

Valjevo

Čast da bude prva izložba u nizu u jubilarnoj izlagačkoj sezoni, u godini obeležavanja dve decenije postojanja Internacionalnog umetničkog studija “Radovan Trnavac Mića”, pripala je izložbi “Vreme sadašnje” crnogorskog renomiranog slikara i akademika Dragana Karadžića.

Valjevo

U galeriji Starog kantara publika će narednih mesec dana moći da pogleda izložbu respektabilnog slikara i profesora Dragana Karadžića, koji se valjevskoj publici predstavlja sa 18 radova srednjeg formata, rađenih akrilikom na platnu, nastalih u protekle tri godine, među kojima su i tri premijerno izložena Karadžićeva dela, nastala u 2017. godini.

Valjevo

Akrilici slikara i akademka Dragana Karadžića, gorostasa nežnog likovnog izraza, koji na poseban način piktorijalno komunicira sa publikom, odišu specifičnim kolorizmom, gušći su i teži od njegovih akvarela, ali podjednako žarkiji. Prepoznaje se njegova istančana disiplina crteža sa temperamentnim potezima u kojoj prevlast odnosi plavetnilo, što dodatno izražava njegovu vernost podneblju Jadrana u kojem živi i stvara. Horizonti, obale, tlo, oblaci, kiše, rojevi i godovi, brazde i pukotine, slikovno pismo, svetlost, znakovi, tragovi i odjeci prirode samo su neki od ekspresivnih sadržaja njegovih dela.

Valjevo

Prema rečima samog autora, njegovi radovi nastali proteklih nekoliko godina rađeni su sa složenim skupom emocija, produbljene usamljenosti, sa pitanjima širim od forme i likovnosti. Istovremeno, rađala se potreba za priželjkivanim svetovima igre, sećanja, zaborava, nekog odzvanjanja znakova, odjeka, sete…

Valjevo

U uvodnom tekstu za katalog koji prati ovu izložbu novinar Budimir Budo Novović naveo je sledeće: “S obzirom da svemu, a posebno svojim slikama, prilazi sa ljudske strane, ta okolnost će doći kao melem u današnjem  manitom i razrokom vremenu punom podmetanja, neistina, bahatih dresera nuklearnih bojevih glava, Makijavelizma, plagijata i takozvane kontrakulture. Istovremeno, izložena  platna, koja čine tek fragment iz autorovog bogatog opusa, biće reprezentativan uzorak „majstorskog pisma“ zbog kojeg je odavno poneo epitet jednog od najautentičnijih predstavnika savremenog jugoslovenskog slikarstva”.

Valjevo

Izložbu je otvorila direktorka Studija Mirjana Vojić koja je istakla da je prava čast i zadovoljstvo što je premijera ove izložbe upravo u prostoru galerije Internacionalnog umetničkog studija.

Valjevo

Mirjana Vojić, direktor Internacionalnog umetničkog studija

Ona je prethodno pročitala  pismo Nj.E. ambasadora Crne Gore u Srbiji, prof. Branislava Mićunovića, u kojem se između ostalog kaže: “Posebno me raduje da će izložba mog dragog i bliskog prijatelja Dragana Karadžića biti prva u nizu izložbi kojima obeležavate dve decenije od osnivanja vaše Galerije. Čestitam vam na organizaciji izložbe i upućujem izraze mog dubokog poštovanja”.

Valjevo

Gudački kvartet “Prinćipesa”

U muzičkom delu programa nastupio je gudački kvartet “Prinćipesa”, sastavljen od učenica Srednje muzičke škole “Živorad Grbić”, koji je odsvirao gradsku igru “Boerka” i Hendlovu “Sarabandu”.

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.