Donacija “ratne pruge” Centru za VTO

Autorka dokumentarnog filma “Sto godina iščekivanja” Ivana Pavlović, predala je u ime ekipe koja je radila na ovom medijskom projektu posvećenom nedovršenoj pruzi Valjevo-Loznica, poklon donaciju u iznosu od oko 42.000 dinara ovdašnjem Centru za vantelesnu oplodnju, sakupljenu tokom premijernog prikazivanja filma u Valjevu i Osečini.

Valjevo

Publika koja je imala čast da u punoj sali Centra za kulturu prisustvuje premijeri filma učestvovala je u humanitarnoj akciji “Da se novi život rađa”, donirajući sredstva za Centar za VTO. Imajući u vidu da se nije plaćala ulaznica za film, posetiocima je pružena prilika da prilože novac i pokažu dobročinstvo. Kada se cifra od 42.000 dinara podeli sa ukupnim brojem posetilaca na obe premijere u Valjevu i Osečini, autorka filma kaže da se dođe do prosečne donacije od 50 dinara po posetiocu.

Valjevo

(Pred početak projekcije u Centru za kulturu Valjevo, foto: As Media/Stefan Andrić)

Film “Sto godina iščekivanja”, koji je izazvao veliko interesovanje javnosti, bavi se tzv. “ratnom prugom”, čiju su izgradnju prekidala četiri rata. Autorka filma Ivana Pavlović, kojoj je ovo dokumentarni prvenac, ujedno i master rad na Fakultetu političkih nauka, bila je više nego raspoložena da bude sagovornik našeg portala i podeli sa nama šta se dešavalo iza kamere.

Valjevo

(Ivana Pavlović, autorka filma “Sto godina iščekivanja, foto: As Media/Stefan Andrić)

Valjevskaposla: Šta je bila najveća prepreka tokom dvoipogodišnjeg rada na filmu?

Ivana Pavlović: Njaveća prepreka sam bila ja samoj sebi, sa nekim svojim strahovima, jer mi je ovo prvi veliki projekat u koji sam se upustila. Ali, imala sam sjajnu ekipu iza sebe i divne ljude iz svih institucija sa kojima sam sarađivali koji su me podržavali. Prepreke su bile naravno i da privolim sagovornike za razgovore. Recimo, Milomira Minića sam zvala telefonom tri i po meseca, svaki dan u 9 sati ujutru. Budila sam se sa telefonom u ruci i svako jutro mi je počinjalo sa “Dobro jutro, ovde autor dokumenatrnog filma “Sto godina iščekivanja”, ja vas molim da pristanete na razgovor”. Na kraju je gospodin Minić prihvatio da bude moj sagovornik. Isto je bilo i sa Dragoljubom Simonovićem, bivšim direktorom “Železnica Srbije”, koji je u međuvremenu postao Predsednik opštine Grocka i koji je rekao da hoće da upozna najuporniju devojku na svetu.

Valjevskaposla: Film je finansiran od strane Grada Valjeva (200.000) i Opštine Osečina, ali kada se ta suma koju ste dobili za projekat uporedi sa ozbiljnom produkcijom filma, postavlja se pitanja kako ste uspeli da nadomestite taj manjak novca, a da ne oštetite željeni kvalitet filma?

Ivana Pavlović: Najviše sam zahvalna Gradu Valjevu i Opštini Osečina što su me podržali, jer mi je to bio vetar u leđa da me i ostali sponzori podrže. Naravno da mi ta sredstva nisu bila dovoljna, nije mi bio čak dovoljan ni novac od donatora i sponzora, kojima sam takođe zahvalna. Puno sam sopstvenog novca uložila. Ekipa koja je radila na filmu mi je izašla u susret, radeći za minimalne honorare, ja stvarno ne znam kako da im se odužim, spremala sam ajvar za zimnicu, tako da ću im isplatiti u ajvaru (glasan smeh).

Valjevskaposla: Da li ste stavili na papir koliko ste uložili svog novca u film?

Ivana Pavlović: Godinu i po dana sam radila i svakog meseca sam celu platu davala na film, a momak i ja smo živeli od njegove plate. Tata je plaćao telefonske račune, koji nisu bili beznačajni, jer sam zvala Bosnu i Republiku Srpsku, a mama je bila donator za benzin.

Valjevskaposla: Koji su to ljudi koji su bili uz vas?

Ivana Pavlović: Sve vreme uz mene su bili Marko Antić, koji je radio montažu i moj momak Vladimir Janković, koji je uz Đorđa Marinkovića komponovao muziku i bio jedan od pet snimatelja filma. Moram da se zahvalim dramaturgu Dragani Jakovljević, zatim Miroslavu Milovanoviću preko čije produkcijske kuće “As Media” sam konkurisala na konkursu Grada. On je bio raspoložen da mi izađe u susret, da kao pravno lice u moje ime istupi na konkursu, verovao je u mene i ja sam mu izuzetno zahvalna, jer bez tog prvobitnog konkurs ne bih ušla u priču o filmu. Pored Vladimira Jankovića i Miroslava Milovanovića, ostala dva snimatelja koji su radili na filmu su Ivan Simić i Srđan Vujović, koji je napravio fantastične kadrove iz vazduha, koji daju dinamiku filmu i bez kojih film ne bi bio toliko dobar. Vizuelni identitet osmislio je Dušan Arsenić, a naratori filma bili su Rada Novaković i Vladimir Jelić.

Valjevskaposla: Dalji planovi vezano za film?

Ivana Pavlović: Festivalski život počinje od januara meseca, već sam u pregovorima sa direktorom “Beldocs” festivala, a moj profesor i mentor Rade Veljanovski veruje da ću doći do Sarajevskog filmskog festivala, u šta ja još uvek ne verujem.

Valjevskaposla: Da li mislite da će pruga Valjevo-Loznica ikada biti završena?

Ivana Pavlović: Pošto sam iz ovih krajeva (Osečina, prim. aut.), najviše na svetu bih volela da jednog dana dođem vozom do svoje kuće. Verujem da je idejni projekat koji postoji dobar preduslov za prugu Valjevo-Loznica i mislim da će najavljena izgradnja pruge Beograd-Sarajevo aktuelizovati ovu priču. Iskreno se nadam da država nije odustala od tog projekta, a čuli ste u filmu da je državni sekretar u Ministarstvu saobraćaja Miodrag Poledica rekao da se projekat nalazi u prioritetima master plana saobraćaja.

be1_9821

(Razgovor sa novinarkom portala valjevskaposla.info, foto: As Media/Stefan Andrić)

Sutra počinju “Valjevki filmski susreti” u okviru kojih će na novom platnu novog bioskopa biti prikazan i film “Sto godina iščekivanja”, koji traje 66 minuta, ima 29 sagovornika, za čije potrebe su snimljene četiri rekonstrukcije događaja u autentičnim prostorima ovdašenjeg Narodnog muzeja, valjevskog Višeg suda i Arhiva sa glumačkom ekipom i statistima. Pored sagovornika čije su izjave bile jako bitne za film, imajući u vidu pozicije na kojima su bili u nekom pređašnjem periodu, ili koji se sada nalaze na nekim rukovodećim pozicijama, posebnu draž ovom dokumentarcu daju meštani našeg kraja, čije su izjave i zapažanja vezana za događaje koji su pratili ovu prugu neverovatni i bez kojih, kako sama autorka smatra, film ne bi bio toliko dobar kao što jeste.

M.P.M.

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.