Dragocena iskustva iz Češke – Budućnost poljoprivrednika je u zadrugama

Preko Programa podrške poljoprivredi Grad Valjevo je putem JP Agrorazvoj obezbedio stručno putovanje u Republiku Češku za 40 poljoprivrednika iz valjevskog kraja, sa ciljem da se omoguće nova iskustva, razmena mišljenja, sklapanje prijateljstava i uspostavljanje saradnje sa Češkim poljoprivrednicima. Putovanje u Prag i u nekoliko manjih mesta u blizini Češke prestonice, trajalo je 5 dana, a direktor Agrorazvoja Bojan Bošković kaže da je cilj ovog studijskog putovanja itekako ostvaren.

“Pre svega su za ovo putovanje birani mladi poljoprivredni proizvođači koji se primarno bave poljoprivrednom proizvodnjom i čiji izvor prihoda dolazi isključivo iz poljoprivrede. Valjevskim poljoprivrednicima pružena je šansa da izađu iz naših okvira, da steknu određena iskustva i da vide kako to rade poljoprivredni proizvođači u Evropskoj uniji. Videli su kakve ih kontrole očekuju, kakve su subvencije, kakvi su uslovi. Ono što je takođe bitno su poznanstva koja su stečena i prijateljstva koja su započeta. Stigli su da razmene iskustva i posavetuju sa svojim češkim kolegama i to je dobar osnov za neku buduću saradnju. Možda najvažnije iskustvo je to što su naši poljoprivrednici u Češkoj videli da zadruge tamo odlično funkcionišu i iskreno se nadam da će se iz jednog ovakvog putovanja izroditi i jedna zadruga”, kaže Bojan Bošković, direktor JP “Agrorazvoj – valjevske doline”.

Direktor Agrorazvoja sa trojicom zadrugara iz “Fruit”-a

Deo putovanja bio je posvećen stočarstvu, a deo voćarstvu. Prvog dana se išlo u mesto Pencin, koje je udaljeno oko sat i po vožnje severno od Praga, gde se nalazi moderna porodična farma koza i ovaca Jozefa Puličeka, najveća tog tipa u Češkoj. Poseta toj farmi koja broji 1000 koza i 500 ovaca bila prilika da se vidi kako se živi i radi u tom delu Češke, razmenjena su iskustva oko samog procesa proizvodnje, kako se povlače sredstva iz IPARD fondova i kako su češki poljoprivrednici organizovani u zadrugama. Poljoprivrednici valjevskoj kraja posetili su i jedini specijalizovani Institut za voćarstvo u Češkoj, posle čega su u istočnoj Češkoj obišli  zadrugu “Fruit”, gde 12 zadrugara ima 600 hektara zemlje pod voćnim zasadom, uglavnom jabuke (80%). Tu se videlo da je bitno baviti se isključivo uzgajanjem voća koje može da plasira.

Bojan Bošković, direktor Agrorazvoja prilikom studijskog putovanja u Češkoj

Jedan od poljoprivrednika koji je išao na ovu stručnu ekskurziju u Češku je Jovica Stefanović (26), iz Miličinice, koji je po završetku Poljoprivredne školu odlučio da ostane na selu i da se bavi  poljoprivredom. Jovica se bavi voćarstvom, uzgaja šljivu i kupinu i njemu je ovo putovanje bilo izuzetno korisno zbog posete tamošnjim uspešnim voćarima. Video je kako funkcionišu zadruge i misli da takav način udruživanja može da zaživi i kod nas, jer će, kako kaže, veliki ugušiti male.

Jovica Stefanović na Karlovom mostu u Pragu

Vladimir Vuković, takođe iz sela Miličinica, koji se bavi proizvodnjom maline, kupine i šljive, kao učesnik ovog studijskog putovanja, kaže da bi srpski poljoprivrednici bili svakako bolji kada bi na raspolaganju imali sredstva Evropske unije. Ukoliko bi se bolje organizovali, on misli da bi jabuka bila dobra za proizvodnju u valjevskom kraju.

Vladimir Vuković, poljoprivrednik iz Miličinice

Prilikom posete Institutu za voćarstvo Jovan Milinković iz Poljoprivredne stručne službe kaže da je studijsko putovanje u Češku bilo od velikog značaja, da su svi dosta naučili i videli.

“Iako je Češka zemlja u kojoj voćarstvo nije osnovna grana poljoprivrede, oni su prepoznali da je ono veoma važno. Uloženo je dosta novca i napora da se stvori jedan moćan Institut za voćarstvo sa savremenom opremom, gde se poseban akcenat stavlja na stvaranje novih sorti. Kao što smo mogli i da vidimo, izuzetno su u tome uspešni, a posebno je važno to što stvaraju sorte koje su otporne na bolesti. Na taj način se smanjuje upotreba hemijskih sredstava u proizvodnji”, naglasio je Jovan Milinković.

Predsednik Upravnog odbora zadruge “Fruit” sa poljoprivrednicima valjevskog kraja

Da zadrugarstvo ima perspektivu to su se poljoprivrednici valjevskog kraja lično i na licu mesta uverili u Češkoj, a da li će im ovo studijsko putovanje i sve što su videli probuditi svest da se udruživanjem u zadruge može postići mnogo više, vreme će pokazati.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.