Družina Dardaneli – Liga izuzetnih džentlmena na srpski način

„Družina Dardaneli” naziv je hit strip-serijala autora Pavla Zelića i Dragana Paunovića, čija je promocija održana u Centru za kulturu. Organizatori i gosti večeri priredili su ljubiteljima ove crtačke umenosti jedan multumedijalan program, koji nije bio samo puko promovisanje, već su posetioci mogli da uživaju u zanimljivoj prezentaciji, predavanju, strip izložbi priređenoj u holu CZK, kao i upoznavanju sa autorima i crtanjem na licu mesta.

Scenarista Petar Zelić karakteriše strip kao alternativno-istorijsku SF avanturu, koja kombinuje poznate junake iz književnosti, po konceptu sličnom stripu „Liga izuzetnih džentlmena” Alana Mura i Kevina O`nila.

Valjevo

„Smatrao sam da taj koncept može da se primeni na našoj i na evropskoj književnosti. Ovim smo dali naše istočno-evropsko mišljenje, pre svega srpsko viđenje kako književni junaci mogu da se obrade i prilagode stripu na jedan zanimljiv način. Dali smo produženi život stripu, prilagodili junake, ali smo ostali verni suštini šta svi ti junaci predstavljaju u svojim originalnim izvorima”, pojašnjava scenarista Zelić.

Valjevo

Autori su fenomenalno iskoristili i koncept super heroja. Želeli su i uspeli da daju autentične, ali naše super heroje koji takođe treba da budu idoli i uzori sadašnjih i budućih generacija. Kroz superherojski koncept reanimirali su pojedine književne junke i predstavili svoje verzije srpskih heroja. Tako je, na primer, Hajduk Stanko postao naša verzija Kapetana Amerike, besni i uvek namrgođeni Karađoz podseća jako na Hulka, Koštana je naša paralela smrtonosnoj i zavodljivoj Crnoj udovici, Vukašin Katić srpski je pandan Fjurija, a jedini pravi, nadprirodni i moćni junak Sava Savanović poredi se sa Torom, moćnim ratnikom i nordijskim božastvom. Veliku ulogu u stripu igra i lik jazavca, preuzetog iz dela Petra Kočića „Jazavac pred sudom“, koji predstavlja njihovu verziju Oka sokolovog (Hawkeye).

Valjevo

Radnja špijunsko-hororistične avanture strip albuma „Družina Dardaneli“,  smeštena je u alternativno-istorijsku Srbiju s kraja 19. veka. Zadatak ove neobične družine tajnih agenata, koji se okupljaju u beogradskoj kafani „Dardaneli”, je sprečavanje planova austrougarske i nemačke ekipe u kojoj su Old Šeterhend, Jozef K., Halef Omar i Dobri vojnik Švejk, a neočekivanu pomoć pruža im Dama s kamelijama, kao i Pop Ćira i Pop Spira.

Valjevo

U stripu se mogu videti prikazi tri lokacije iz našeg valjevskog kraja, kao što su crkva Valjevska gračanica, Petnička pećina i Savina vodenica.

Valjevo

Goste i prisutne Valjevce pozdravio je Dejan Bogojević, član Izvršnog veća Grada Valjeva, koji je izrazio zadovoljstvo i osećaj privilegovanosti što mu se ukazala prilika da se upoznao sa tvorcima strip serijal „Družina Dardaneli. „ Drago mi je što sam imao privilegiju da se sa njihovim radom upoznam i što mogu večeras da uživam zajedno sa vama u ovoj originalnoj strip avanturi, koja ima uspešan život i van granica naše zemlje“, rekao je u svom pozdravnom obraćanju Bogojević.

Marija Petrović-Marković

Valjevo Valjevo Valjevo Valjevo Valjevo Valjevo Valjevo Valjevo Valjevo Valjevo 

 

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.