Državni sekretar posetio bolnicu! Skener u funkciji za dve sedmice!

Povodom instaliranja novog CT uređaja u službi Radiologije Opšte bolnice Valjevo, ovu zdravstvenu ustanovu posetio je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja doc. dr Ferenc Vicko. On je tom prilikom istakao važnost regiona koji pokriva bonica u Valjevu i najavio je i dalja ulaganja u ovu ustanovu.

Valjevo

“Ono što Ministarstvo planira sa ulaganjima od oko 130 miliona, jeste da zdravstvene ustanove podigne na taj nivo kao što je u Beogradu. Novi CT aparat bolnici će omogućiti da pruža usluge i u čitavom regionu i samim tim podizanje zdravstvenih usluga na veći nivo. Treba napomenuti da je naše ulaganje imalo u vidu i to da je ovo jedna od opštih bolnica koja ima i vantelesnu oplodnju, koje sjajno radi jer ima 221 rođena beba. Tu je i angiosala koja je jako važna. Moram napomenuti da Zdravstveni centar Vojvodina ima samo jednu angiosalu, a ovaj region već ima svoju. Znamo da su među nezaraznim bolestima najzastupljenije bolesti srca i krvnih sudova pre svega infarkti. Obučen i stručan kadar za sve to ovde postoji i usvajaju se brojne dijagnostičke procedure što to je nama bitno. Moram da napomenem da je i u Divcima za potrebe pacijenata obezbeđen lekar zbog velike razuđenosti mesta. Valjevska bolnica stalno dobija sredstva za ulaganja, počev od renoviranja i sređivanja same bolnice, skenera, angiosale. Nećemo stati sa novim tehnologijama, jer sve one traže i redovno održavanje. Nadam se da će u bliskoj budućnosti biti omogućeno da se nabavi još jedna radna stanica, kako bi se kapacitet ovog novog CT uređaja iskoristio u potpunosti” – rekao je doc. dr Vicko prilikom posete Opštoj bolnici povodom instaliranja novog skenera. Državni sekretar je naveo da se Ministarstvo zalaže za dobre uslove rada i nova radna mesta kao i usavršavanje i poboljšan sistem obrazovanja koji bi osim ekonomskog momenta, koji nije uvek najbitniji, omogućili napredovanje mladim kadrovima da se ostvare na svojim radnim mestima.

Valjevo

Doc. dr Ferenc Vicko

V.d. direktora Opšte bolnice, dr Zoran Đurić izrazio je zahvalnost Ministarstvu zdravlja koje je izdvojilo 45 miliona za nabavku novog CT uređaja koji je instaliran i koji će uskoro biti u funkciji, čim budu izvršena neophodna merenja i obuka kadra.

“Pre par dana Ministarstvo je izdvojilo i 5 miliona za nov anesteziološki aparat i hemodinamski monitor i uređaj vrednosti još dva miliona. Za Opštu bolnicu ovaj skener znači puno jer su naši pacijenti morali na snimanje ili u Beograd ili u Šabac. Najpre će se raditi snimanja našim onkološkim pacijentima, a kasnije i svima ostalim kojima je neophodna ova dijagnostika. Bolnica relativno dobro stoji sa aparatima. Jutros je stigao još jedan ultrazvuk, portabilni, koji će biti smešten u intenzivnoj jedinici. Angiosala radi, kao i ostala dijagnostika. Naravno svaki uređaj zahteva redovno servisiranje i održavanje, tako da ćemo imati na magnetu servis hladne glave kao i cevi u angiosali – rekao je v.d. direktora Đurić, dodajući da je aplicirano i za novi rentgen apart, kao i da su do sada uvek nailazili na podršku Ministarstva za sve neophodno što se tiče dijagnostike.

Valjevo

Načelnica službe Radiologije dr Jasmina Kovačević zahvalila se u ime službe Ministarstvu zdravlja na odobrenim sredstvima za novi skener.

“Ovaj aparat će u najskorijem periodu dobiti dozvolu za probni rad u kome se rade merenja koja smo zakonski dužni da uradimo. Nadam se da ćemo za dve nedelje maksimalno početi sa normalnim radom. Moja ideja je da s obzirom da zakazivanje ide preko sistema IZIS u što kraćem periodu počnemo zakazivanje u njemu prema mišljenjima specijalista. Prednost ovog aparata je i nosivnost jer sa novim stolom ona iznosi 200 kg i smatram da će svi pacijenti moći da se pregledaju. Značajno je i smanjenje doze kontrasta kao i vreme provedeno na snimanju. Sve to znači mnogo veći komfor za pacijente jer smo dobili odličan aparat koji osim pacijentima znači i nama radiolozima dosta” – navela je dr Kovačević, ističući i dosta novih programa u samom uređaju koji omogućuju nove preglede.

Valjevo

Gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović izrazio je veliku zahvalnost Ministarstvu zdravlja.

“Znamo šta znači skener posebno za nas praktičare i lekare na sekundarnom nivou zdrvstvene zaštite i u smislu diferencijalne dijagnostike i u tretiranju onkoloških pacijenata. Ono što je za nas najznačajnije jeste i tretman tih pacijenata. Grad će učiniti sve da pomogne Opštu bolnicu Valjevo koja pokriva jedan veliki region. Mi smo to već i uradili u prethodnom periodu. Državni sekretar je pomenuo da ćemo imati investiciju u okviru ambulante u Divcima, a pošto je Grad osnivač Doma zdravlja pomagaćemo koliko smo u mogućnosti” – rekao je gradonačelnik dr Gvozdenović prilikom posete državnog sekretara Opštoj bolnici Valjevo.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.