Edukativna predavanja za decu o pravilnoj ishrani

Polazna osnovu u planiranju ishrane dece u obdaništu je Pravilnik o normativu društvene ishrane dece u ustanovama za decu, kao i Upustvo za njegovu primenu.

Valjevo

Jelovnik za vrtiće 12.02.2018-14.02

Prilikom planiranja jelovnika strogo se poštuju potrebe dečijeg organizma u enegetskim, gradivnim i zaštitnim materijama. Ishrana dece u obdaništu treba da zadovolji 70-75% dnevnih energetskih potreba za hranom, što znači obezbeđenje adekvatnih nutritivnih potreba uz poštovanje principa pravilne ishrane, izbegavanje grešaka u ishrani i sticanje pozitivnih higijenskih navika.

Navike u ishrani kod velikog broja dece ( kao i odraslih) nisu pravilno formirane i odnose se na nedovoljno unošenje namirnica bogatih celuloznim vlaknima i proizvodima od celog zrna žitarica, a favorizuje se pržena, pohovana i „brza „ hrana, gazirani napitci i slatkiši. Zbog svega navedenog ishrana dece u vrtiću mora biti uticajan korektivni faktor porodične ishrane.

Valjevo

Da bi se izbegle greške u ishrani dece, a u cilju unapređenja ishrane, Nutricionista- dijetetičar će i u narednom periodu u vrtićima PU držati edukativna predavanja o pravilnoj ishrani i pravilnom odabiru namirnica.

Valjevo

Predavanja su shodno uzrastu dece usklađena kroz priču, slike i igru, kako bi deca lakše shvatila osnovne principe pravilne ishrane i da uz pomoć piramide ishrane mogu odabrati raznovrsne namirnice neophone za rast, razvoj i održavanje dobrog zdravlja.

Valjevo

Roditelji na sajtu Ustanove mogu videti energetsku vrednost nedeljnog jelovnika kao i predlog jelovnika za popodnevnu ishranu dece.

http://www.milicanozica.edu.rs/jelovnik

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.