Ekonomsko osnaživanje žena u Republici Srbiji

Vlada Republike Srbije je u strateškim dokumentima posebnu pažnju posvetila unapređenju ženskog preduzetništva i predvidela podsticajne mere i programe. U cilju informisanja javnosti o aktuelnoj situaciji u ovoj oblasti i perspektivama ženskog preduzetništva, u Valjevu je održana konferencija pod nazivom „Ekonomsko osnaživanje žena u Republici Srbiji“, na kojoj je bilo reči o potencijalima ženskog preduzetništva, ali i  programima podrške.

Gradonačelnik grada Valjeva dr Slobodan Gvozdenović izrazio je zadovoljstvo ovom prilikom što je u Valjevu organizovana konferencija o pre svega aktuelnoj temi. „Ovo je veoma značajna tema, mada preduzetništvo ne bi trebalo deliti na žensko i muško, jer smatram da su žene u mnogim oblastima podjednako sposobne kao i muškarci, a možemo slobodno reći čak i sposobnije od njih. Tendencija nove gradske vlasti u Valjevu je da naš grad u punom svetlu vratimo na mapu Srbije. Smatram da su politika i ekonomija jako povezane. Uzmite primere u svetu, gde su na vrlo odgovornim funkcijama žene. Prvi put u istoriji gradonačelnica Rima je žena, Pariza takođe, kancelarka Nemačke i šef najmoćnije nemačke partije je takođe žena. Imate puno primera gde vidimo da žene vrlo odgovorno obavljaju poverene funkcije“, ocenio je gradonačelnik ovom prilikom.

Doc. dr Branka Drašković, savetnica potpredsednice Vlade Srbije i ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, istakla je ovom prilikom da je cilj Vlade Republike Srbije, a posebno predsednice Koordinacionog tela, da za žene bude ovo ne samo jedna godina preduzetništva, već i sve one koje slede. „Zahvaljujući institucionalnim okvirima pre svega, Vlada Srbije ima cilj da se prevaziđe ekonomska nejednakost između žena i muškaraca. Dve važne mere su ekonomsko osnaživanje i borba protiv nasilja. Oba aspekta su izuzetno značajna i smatramo da je jako važno da danas postoji umrežavanje institucija. Osim toga važno je da sve aktivnosti koje se primenjuju na državnom nivou, budu primenjene i na lokalnom nivou“, istakla je Drašković i naglasila da očekuje od konferencije u Valjevu konkretne inicijative.

Pomoćnica ministra privrede u Vladi Republike Srbije Katarina Obradović Jovanović, istakla je ovom prilikom da je Vlada Srbije ovu godinu proglasila godinom preduzetništva. „Znatno su veća sredstva opredeljena nego ranijih godina. Za 33 programa iz ove oblasti opredeljeno je 16 milijardi dinara kako iz budžeta tako i izdrugih izvora. Neki programi su već završeni i biće prilike da se govori o rezulatima, a i da se najave budući programi za koje će žene preduzetnice moći da konkurišu. U Valjevu ćemo iskoristiti priliku da razgovaramo o tome na koji način žene preduzetnice mogu da apliciraju za programe, koje su njihove specifične potrebe i na koji način ubuduće možemo da definišemo mere kojima ćemo podržati razvoj ženskog preduzetništva“, rekla je Obradović Jovanović.

Osim predstavnika Vlade Republike Srbije, grada Valjeva, konferenciji su prisustvovali i potpredsednik Privredne komore Srbije Miroslav Miletić, dr Sanja Popović Pantić, predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije, kao i brojni drugi predstavnici institucija i udruženja iz nekoliko gradova Srbije. Konferenciju je organizovala Regionalna privredna komora Valjevo.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.