Evropskim stopama ka digitalizaciji

Valjevski Vododvod intenzivno radi na uspostavljanju međunarodne i prekogranične saradnje sa preduzećima za vodosnabdevanje iz Sarajeva, Velenja, Maribora i drugih gradova regiona, a zvanične posete koje su obavljene uslovile su i konkretne dogovore, kao i vidove pomoći i pilot porojekte koji treba da se realizuju u našem gradu.

Mariborski Vododvod, kao jedan od najuspešnijih vodovoda ne samo u Sloveniji već i u regionu, vrlo je zainteresovan da pomogne našem vodovodu da započene sa digitalizacijom vodomera u Valjevu. Ta pomoć će doći kroz pilot projekat koji podrazumeva donaciju softvera i uređaja za očitavanje za samo jedno naselje u našem gradu i to naselje će biti pionir u prelasku na savremeniji sistem daljinskog očitavanja vodomera. Takođe, dogovorena je i saradnja po pitanju zajedničkih nastupa ka fondovima Evropske unije, a mi kao njihovi partneri možemo samo da imamo višestruke benefite od toga.

Valjevo

Direktor Mariborskog vodovoda Danilo Burnač i direkor JKP Vodovod Valjevo Đorđe Milanović

“To bi bila velika stvar za nas. S obzirom na to da su sredstva iz tog pilot projakta ograničena, moramo videti koje će to naselje biti. Mi ćemo kandidovati Novo Naselje, što ne mora da znači da će taj predlog biti i prihvaćen”, kaže direktor JKP Vodovod Valjevo Đorđe Milanović, koji očekuje da će se taj projekat realizovati već u februaru ili martu mesecu naredne godine.

Ovim projektom Valjevo će postati jedan od retkih, ako ne i jedini grad u Srbiji, koji može da se pohvali savremenim sistemom daljinskog čitanja vodomera, sistemom koji utiče na smanjenje troškova i gubitaka u mreži, a donosi višestruku korist i za Vodovod i za građane.

Valjevo

Delegacija JKP Vodovod Valjevo u zvaničnoj poseti Mariborskom vodovodu

“Uz pomoć digitalizacije, vi u svakom trenutku imate sve podatke na mreži. Na vreme mogu da se detektuju problemi i brzo može da se odreaguje ako se negde beleži povećana potrošnja. Samim tim se utiče i na smanjenje troškova i gubitaka u mreži. Mariborski Vodovod gazduje sa 1.600 kilomatara vodovodne mreže i oni su za prvih 9 meseci na tolikoj mreže imali 229 kvarova, dok smo mi na 330 kilometara mreže za isti period imali 730 kvarova. Pre 10 godina oni su imali 50% gubitaka na mreži, koliko mi sada beležimo, a sa uvođenjem tog sistema naše slovenačke kolege uspele su da za deceniju te gubitke u procentima prepolove”, ističe Milanović.

Valjevo

Prema njegovim rečima, sve su to parametri i pokazatelji koji daju jasnu sliku šta treba JKP Vododvod Valjevo u narednom periodu da radi. Dakle, digitalizacija, uvođenje SKADA sistema i rekonstrukcija mreže ono su što je rukovodstvo valjevskog Vodovoda postavilo kao prioritet u narednom periodu.

Valjevo

Sigurno je da valjevski vododvod ne može da parira mariborskom kada je reč o ceni vode. U Mariboru ona izosi 0,67 evra naspram naših 0,27 evra za kubik, a velika je razlika i u iznosu prosečne plate zaposlenih u tamošnjem i našem vodovodu. Naime, vodovod u Mariboru ima 164 zaposlena radnika, a prosečna plata je 1.200 evra, dok valjevski vodovod ima 230 zaposlenih čiji prosečni lični dohodak iznosi 275 evra. Ali, u jednom bitnom segmentu su mariborski i valjevski vodovodi egal, a to je kvalitet vode, što je i najvažniji komparativni činilac i dovoljan razlog za partnerstvo.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.