Francuska ambasadorka i delegacija Federacije starih ratnika u Valjevu

Francuska ambasadorka u Beogradu Nj.E. Kristin Moro i predstavnici francuske Federacije „Andre Mažino“, na čelu sa predsednikom Federacije, generalom Anrijem Lakajem, boravili su danas u Valjevu. Nakon posete rodnoj kući vojvode Živojina Mišića u Struganiku, goste iz Francuske je primio gradonačelnik Slobodan Gvozdenović sa saradnicima.

Valjevo

Gradonačelnik je istakao da se danas pričalo o događajima iz Prvog svetskog rata, savezništvu srpske i francuske vojske, slavnoj Kolubarskoj bici i pomoći francuskih saveznika.

„Veoma je značajno da svoju slavnu prošlost dobro naučimo i istaknemo onda kada je to potrebno, jer narod koji ne poznaje svoju istoriju i prošlost, nema svoju budućnost. Zahvalni smo za sve ono što je Francuska učinila za srpske đake, nakon prelaska srpske vojske preko Albanije. Zahvalni smo za njihovo školovanje, jer su mnogi od tih đaka bili istaknuti kulturni i prosvetni radnici, profesori Beogradskog univerziteta. Uticaj francuske škole i te kako se osećao na Beogradskom univerzitetu, a oseća se i sada. Zahvalni smo za pomoć francuske armije pri probijanju Solunskog fronta, za brzi povrataka srpske vojske u otadžbinu, za sve ono što je general Franše d’Epere učinio za srpsku vojsku i svoju zahvalnost smo skromno izrazili jednim velikim spomenikom u Beogradu, na kome piše „Mi volimo Francusku onako kako je ona volela nas“. Francuska je bila naš saveznik i u Drugom svetskom ratu i jedan harizmatični vođa francuskog Pokreta otpora, general Šarl de Gol visoko je cenio napore srpskog seljaka i srpskog naroda u borbi protiv fašizma. To je bio jedan od najvećih političara svoga doba i svakako značajan predsednik Pete republike. Hvala na pozivu za 14. januara 2017. godine, kada će đaci Valjevske gimnazije otići u Francusku i takmičiti se u znanju o Prvom i Drugom svetskom ratu“. zaključio je gradonačelnik Valjeva.

Valjevo

Ambasadorka Francuske u Beogradu Kristin Moro se zahvalila na dočeku u Valjevu i za reči prijateljstva.

„Značaj saradnje Valjeva i Francuske je važan i postoji deo koji je vezan za istorijske događaje. Tu je saradnja sa Valjevskom gimnazijom, gde sarađujemo u dvojezičnim odeljenjima. Ja sam danas u pratnji delegacije francuske federacije starih ratnika „Andre Mažino“, kojom predsedava admiral Lakaj“, rekla je ambasadorka Francuske.

Valjevo

General Anri Lakaj je istakao da je saradnja korisna i veoma značajna, a tome svedoči činjenica da je ovu delegaciju juče primio predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, koji ih je ohrabrio za njihove aktivnosti.

„Mi želimo da nastavimo ono što su naši stari radili. To je da favorizujemo učenje kroz putovanja, kako bismo postigli ono što su naši stari postigli u gradiću Žozijeu, obrazujući mlade. Želimo da pokažemo jednom odeljenju Valjevske gimnazije obeležavanje događaja iz Prvog svetskog rata u Grčkoj i to u Solunu i u Polikastru, gde su se odvijali značajni događaji“, rekao je general Lakaj.

Direktor Valjevske gimnazije Vojislav Andrić je predložio, a gradonačelnik Valjeva se odmah saglasio da Valjevo svake godine nagrađuje svoje najbolje učenike organizovanjem putovanja na Krf i Zejtinlik, jer će to biti najbolji doprinos negovanju tradicije naših ratnika iz Prvog svetskog rata.

Valjevo

„U ime Valjevske gimnazije, zahvaljujem se ambasadorki Francuske gđi Moro i admiralu Lakaju za ovu izvanrednu posetu i za ono što čine za obrazovanje mladih ljudi u našem gradu. Mi ćemo danas biti domaćini delegaciji Fondacije „Mažino“, a sutra 30 učenika i profesora Valjevske gimnazije putuje u Solun na obeležavanje herojskih događaja iz Velikog rata, u organizaciji ove Fondacije. Zahvalni smo za ova putovanja i na uspostavljanju saradnje sa jednom od francuskih škola, u kojoj su se od 1916. do 1918. godine školovala srpska deca u Francuskoj“, istakao je direktor Valjevske gimnazije.

Valjevo

Gosti iz Francuske su danas obišli Valjevsku gimnaziji i obišli odeljenja u kome se uči na francuskom jeziku.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.