Godina jubileja Galerije “Trnavac”

Internacionalni umetnički studio “Radovan Trnavac Mića” u ovoj godini proslavlja 20 godina postojanja i uspešnog bivstvovanja na kulturnoj sceni Valjeva i Srbije, a o ovoj galeriji se uveliko zna i govori i van granica naše zemlje.

Valjevo

Od 1997. godine, kada je Grad Valjevo osnovao Internacionalni art studio, u njegovoj galeriji radove je izložilo preko 300 umetnika sa svih naseljenih kontinenata. Kao jedna od retkih ustanova kulture u Srbiji koja, između ostalog, u svom radu praktikuje program “Artists in residence”, odnosno “Umetnik u rezidenciji”, Studio je ugostio umetnike iz SAD, Rusije, Australije, Kube, Perua, Engleske, Nemačke, Švajcarske, Južnoafričke Republike, Meksika, Venecuele, Japana, Južne Koreje, Ukrajine, Belorusije, Poljske, Grčke, Turske, Mađarske, Slovačke, Bugarske, Makedonije, Crne Gore, Republike Srpske i drugih zemalja. Kolekcija Internacionalnog umetničkog studija za sada broji 227 reprezentativnih umetničkih dela i to je zasigurno jedna od najznačajnijih kolekcija internacionalne umetnosti s kraja XX i početka XXI veka na Balkanu. Sva dela iz kolekcije, koja iz godine u godinu i sa novim izložbama biva bogatija, ostaju u sklopu kulturno-umetničke baštine Srbije kao poklon umetnika izlagača.

Valjevo

Južnoafrički umetnici gosti-izlagači 2012. godine

Za većinu umetnika njihova izložba u Studiju bila je ujedno i premijerno predstavljanje njihove umetnosti na srpskom tlu, a izvestan je broj i onih koji su pod kupolom starog kantara svoja dela prvi put izložili na evropskom kontinentu.

U svom radu, Internacionalni umetnički studio sarađuje sa drugim sličnim institucijama i galerijama širom sveta, kao i sa ministarstvima kulture i ambasadama drugih zemalja. Za dve decenije postojanja zabeležio je uspešnu saradnju sa predstavnicima država Australije, Engleske, Južnoafričke Republike, Nemačke, Kube, Perua, Venecuele, Belorusije, Turske, Poljske, Makedonije i drugih zemalja.

Valjevo

Nj.E. ambasadorka Australije u Srbiji Helena Stadert i australijski galerista Teri Katklif na otvaranju izložbe “Aboridžinska umetnost” 2010.

U godini jubileja, Internacionalni umetnički studio će pred valjevsku i srpsku publiku izaći sa pet izložbi, koje će biti organizovane u maju, junu, julu, avgustu i septembru mesecu. U ostalim mesecima, posetioci će, kao i do sada, moći da pogledaju postavke umetničkih dela iz kolekcije Studija,

Studio je aktivan 365 dana u godini, jer kad nema gostiju, tada izlaže umetnička dela iz svoje kolekcije. Pored toga Studio redovno učestvuje u proslavi Dana grada, Noći muzeja, Kulturnom letu, Tešnjarskim večerima i drugim manifestacijama u gradu i šire. U saradnji sa osnovnim i srednjim školama organizuju se posete novim izložbama i izložbama iz kolekcije Studija, a sa Likovnim ateljeom Centra za kulturu organizuju se radionice u prostoru galerije. Studio takođe veliku pažnju poklanja i humanitarnom radu i organizuje humanitarne akcije.

Valjevo

Izložba “Venecuela na platnima Waltera de Leona 2016.

Internacionalni umetnički studio sarađuje i sa galerijama i muzejima širom Srbije, izlažući u njima umetnička dela iz svoje kolekcije, ili se, nakon zatvaranja izložbe u Valjevu, mnoge izložbe sele u galerijske prostore drugih gradova.

Za svoje aktivnosti i izložbe Studio je dobijao brojna priznanja, ali među najznačajnijim su Povelja za izuzetan doprinos razvoju likovnog stvaralaštva i kulture od strane Kulturno-prosvetne zajednice Srbije 2015. godine, zatim Zahvalnica za aktivnu saradnju i predstavljanje savremene beloruske umetnosti u Srbiji i uspostavljanje međuljudskih odnosa među dobrim narodima širom sveta posredstvom umetnosti, koju mu je dodelila ambasada Belorusije 2012. godine i  nagrada RTS-a za Kulturni događaj godine, koja mu je uručena 1998. godine.

Pogledajte film sa svečanog otvaranja Internacionalnog umetničkog studija 19. septembra 1997. godine i o američkom umetniku Stivenu Kerneru, koji je bio prvi gost galerije i čijom postavkom je Studio započeo svoju umetničku misiju.

M.P.M.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.