Grad finansirao medijske projekte koji nisu istraživački i analitički!

Prošlo je deset dana otkako je BIRN Srbija predstavio deseti izveštaj o sufinansiranim projektima valjevskih medija tokom jednog projektnog ciklusa 2015. godine, u kojem se navodi da je kroz mehanizam konkursnog sufinansiranja u prethodnoj godini Grad Valjevo mahom finansirao delove redovnih programa, a ne projektno zaokružene celine.

Namerno sam čekala da prođe deset dana od obelodanjivanja ovog izveštaja, jer sam želela da vidim koji će valjevski mediji objaviti rezultate analize u kojem se između ostalog napominje da sprovedeni konkurs Grada Valjeva “ne doprinosi unapređenju lokalnog informisanja kroz podršku projektima, već finansijski podržava redovan rad medija, čime je zapravo nastavljena stara praksa subvencionisanja”. Prema BIRN-ovoj analizi, sav proizvedeni sadržaj je originalan proizvod samih medija, ali “izostaje problemski, istraživački ili analitički pristup u obradi tema”.

Kako se u izveštaju BIRN-a navodi, najveća suma od 1,6 miliona dinara data je Vujić televiziji za projekat “Gradske manifestacije na VTV-u“, što je polovina celokupno opredeljene sume za projekte ostalih 12 valjevskih medija koji su prošli na konkursu. Pored Vujić televizije, predmet BIRN-ove analizi bili su i Televizija Marš sa Emisijom “Izlaz” (300.000), zatim portal Kolubarske.rs sa projektom “Lokalno javno informisanje – izveštavanje o radu organa grada” (200.000), Radio Istočnik sa svojim projektom pod nazivom “Pravoslavlje i mladi” (200.000), i produkcijska kuća “As Media” Miroslava Milovanovića sa već pomenutim projektom, koji se tiče dokumentarnog filma “Sto godina iščekivanja (Pruga Valjevo-Loznica)” (200.000).

BIRN-ov izveštaj nezanimljiv valjevskim medijima?

Pojedini valjevski mediji, koji sebe smatraju izuzetno objektivnim i nezavisnim glasilima, nisu ni reč svog medijskog prostora dali ovom izveštaju, a njihovi projekti bili su predmet analize BIRN-a Srbija, respektabilne nevladine i neprofitne organizacije, koja je članica regionalne Balkanske istraživačke mreže.

Valjevo

O ovoj temi pisao je, doduše, jedino portal Vamedia, koji nije bio predmet  BIRN-ove anlize. Vamedia je samo prenela uopštene informacije o sadržini izveštaja, odobrenim novčanim sredstvima, zatim generalne zaključke BIRN-a i statističke podatke, ne baveći se kratkim presekom analize pet valjevskih medijskih projekata koji su transparentno objavljeni. U tim, selektovanim delovima izveštaja, koje je Vamedija prenela, pominje se da projekat “Sto godina iščekivanja (Pruga Valjevo-Loznica)”, nije analiziran u celosti, da su u dokumentaciji priloženi samo trejleri i džinglovi, jer film nije realizovan. Istina, tako piše i u BIRN-ovom izveštaju, ali čitaoci Vamedije ostali su uskraćeni prvo za informaciju ko je uopšte nosilac projekta, zatim kolika suma novca je odobrena, ali je izostala i informacija sa konkretnim objašnjenjem zašto film nije još završen, a sve se to nalazi u analizi koju je sproveo BIRN. “Kompleksnost teme, zahtevi produkcije kao i više različitih donatora, koji su učestvovali u realizaciji projekta, odložili su realizaciju u predviđenom roku, te je premijera ovog dokumentarnog filma odložena za početak sledeće godine”, navodi se u BIRN-ovoj analizi vezanoj za film o pruzi Valjevo-Loznica.

 

Redovne aktivnosti uprave i pseudo-događaji, ne bi trebalo da budu osnovna tema projekata!

Kada je reč o portalu Kolubarske.rs, BIRN navodi da u sadržaju projekta ovog portala, dominiraju lokalni nosioci vlasti, a glavni povod izveštavanja su redovne aktivnosti uprave i pseudo-događaji, zbog čega, kaže se u analizi, ovakva vrsta izveštavanja ne bi trebalo da bude osnovna tema projekata. “Imajući u vidu prirodu izveštavanja, nosioci gradskih vlasti dominantan su izvor informacija. Građani, civilni sektor, pa čak i opozicija mnogo manje su zastupljeni. Uz ovakvo oslanjanje na institucionalne izvore, promotivan ton u izveštavanju je neminovan. „Sprema se…“, „trebalo bi“ i slične najave, bez praćenja da li je obećano i ispunjeno, okosnica je izveštavanja”, navodi se u BIRN-ovoj analizi projekta ovog valjevsko portala.

Valjevo

Solidan “Izlaz” RTV Marš!

Prema analizi 10 polusatnih, kolažnih emisija „Izlaz“, koje prate aktuelne kulturne, zabavne i umetničke događaje u Valjevu,o vaj projekat je prema BIRN-ovom izveštaju, tehnički solidno izveden, a montaža je tako osmišljena da se novinar/voditelj ne vidi, već postavlja pitanja iz pozadine. Pozitivno je, takođe, što se kroz emisiju promovišu mladi, neafirmisani umetnici koji žive i rade u Valjevu, navodi se u analizi.

Projektu Radija Istočnik fali novinarska i urednička intervenicija!

Projekat “Pravoslavlje i mladi” Radija Istočnik obuhvata 12 emisija i sve su koncipirane na isti način – nakon kratke najave sledi emitovanje tribina u celosti, na kojoj se publici obraća sagovornik iz civilnog sektora obrađujući teološku tematiku. Na početku emisije slušalac se obaveštava o finansijeru projekta, što BIRN smatra pohvalnim. “U tehničkom smislu, emisije su veoma svedene i monotone, te bi se u buduće mogle unaprediti uređivačkom intervencijom i inicijativom. Snimljeni materijal sa tribina mogao bi da se montira u kraće priloge prikladnije radijskom načinu izveštavanja”, navodi se u izveštaju.

Prilozi VTV-a tehnički lošeg kvaliteta!

Izveštavanje o 8 manifestacija našlo se u projektu Vujić televizije „Gradske manifestacije u 2015. godini“. BIRN je obradio više od 20 jedinica medijskog sadržaja vezanih za manifestacije koje je ispratio VTV: Dan maline, Lilijada, Abrofest, Čvarkijada, Dani opanka, Petrovdanski dani, Džez festival i Tešnjarske večeri. Nakon uvida u pojedinačne priloge, BIRN navodi da je u nekim slučajevima (Dani maline, Čvarkijada) promovisana vlast, jer su snimljene izjave gradskih čelnika, koji promovišu događaj i pozivaju građane na učešće u manifestaciji. Prilog o pozorišnom festivalu traje 16 minuta, a prilog o Čvarkijadi 25 minuta. Većina priloga traje između 5 i 15 minuta. BIRN u svom izveštaju navodi da su prilozi “tehnički jako lošeg kvalieteta”, u nekoliko priloga “mešaju se nepovezani kadrovi, pojedini snimci „šušte“, kamera „šeta“, slika je mutna itd”. Prilozi o Tešnjarskim večerima sadržali su snimke sa raznih koncerata. Isečak sa koncerta klasične muzike trajao je manje od minut ipo, dok su OK bend, Milan Stanković i slični izvođači „dobili“ po nekoliko minuta. “Koncert Van Goga toliko „šušti“ da je negledljiv”, navodi se u izveštaju BIRN-a.

Valjevo

Ono što BIRN u svom izveštaju još navodi je da novčana sredstva koja je Grad Valjevo dodelio lokalnim medijima u 2015. godini predstavljaju evidentan pad u finansiranju. BIRN je naveo i da se Grad Valjevo razlikuje u odnosu na analizirane konkurse drugih lokalnih samouprava po tome što je podržao proizvodnju dokumetarnog filma “Sto godina iščekivanja: Pruga Valjevo-Loznica”, agencije As Media.

Iako model konkursnog finansiranje budžetskim novcem nije nov i primenjuje se u Valjevu nekoliko godina unazad, podaci BIRN-a pokazuju da su pojedini projekti finansirani godinama, kao što su emisija “Izlaz “RTV Marš, “Pravoslavlje i mladi” Radija Istočnik ili “Gradske manifestacije” na VTV-u. Analizirani sadržaj prema BIRN-u pokazuje “izvesnu tematsku raznovrsnost, aktuelizujući teme od značaja za lokalnu publiku, od praćenja rada lokalnih vlasti do kulturnih manifestacija”, ali pokazuje i to da sadržajem dominira promotivni ton, bez podsticanja javne debate ka temama u domenu ljudskih prava, pravne države, borbe protiv korupcije i slično. U rezimeu izveštaja se na kraju kaže da projektno finansiranje u novim projektnim ciklusima treba shvatiti kao šansu za dalje unapređenje javnog informisanja, kroz podsticaje novinarskoj inicijativi, uključivanje ciljne publike u kreiranje sadržaja, uvođenje tehničkih novina ili inovacija u sadržaju.

M.P.M.

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.