Gradonačelnik posetio prvorođene bebe

Prve bebe rođene u 2018. godini Vasilija Nedića i Juliju Marković i njihove roditelje, danas je posetio gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović.

Valjevo

On je obišao ove dve porodice i uručio im po 20.000 dinara i poklon paket neophodnih stvari za bebe, u skladu sa Odlukom o nagrađivanju porodica sa teritorije grada Valjeva, koje su prve dobile bebe 1. januara za Novu godinu i 14. januara za Srpsku Novu godinu.

U razgovoru sa roditeljima, gradonačelnik se raspitivao o tome kako su protekle trudnoće i porođaji, ali i kako se snalaze novopečeni roditelji.

„Uživala sam tokom cele trudnoće, porodila sam se prirodno, u terminu, 1. januara u 15 časova. Bolovi sa sve porođajem su trajali 45 minuta i svakoj ženi bih preporučila ovakav način porođaja, jer nema razloga za brigu i u pitanju je najlepši bol na svetu. Prva tri dana je bio period navikavanja, sada smo uhvatili ritam, beba spava, sisa, sve je super. Mnogo mi je značilo što je muž prisustvovao porođaju i smatram da bi svaki muž trebalo da prisustvuje, jer je i za njega to bilo predivno iskustvo, a meni je mnogo značilo, rekla je mama Jelena.

„Zahvaljujemo se gradonačelniku na poseti i nadamo se da će naš primer bar malo uticati na svest građana da nam je potrebno povećanje nataliteta, jer kako samo čuli, mali je broj beba rođenih prošle godine. Želimo da ove godine bude bar duplo veći broj rođenih beba“, rekli su Jelena (21) i Slobodan (27) Nedić, mama i tata malog Vasilija.

Gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović je rekao da najvažnije da je porođaj protekao u najboljem redu i čestitao dežurnom lekaru Nenadu Dimitrijeviću na dobro obavljenom porođaju.

„Valjevsko porodilište je projektovano za 3.000 porođaja, ali taj broj je duplo manji. Pošto se porađaju žene iz celog regiona, to je oko 1300,1400 porođaja godišnje. Porodilište je najznačajnija tačka u bolnici i što bi rekao moj bivši načelnik dr Živko Ilić, neuralgična tačka bolnice. Tu su i radost i sreća roditelja kada se sve lepo završi, a gotovo uvek se sve lepo završi. Zadovoljan sam što ste ovako mladi i složni, što Jelena doji bebu i nije od razmaženih porodilja koje odmah prekidaju dojenje i čuvaju grudi. Svakako da ćemo se potruditi, kao Grad i ja kao gradonačelnik i ginekolog, da na svaki način pomognemo Valjevskoj bolnici i Domu zdravlja, Odeljenju za vantelesnu oplodnju i nadamo se da će ove godine biti više od 1.400 beba“, rekao je gradonačelnik.

Za Srpsku Novu godinu, u 1.50 časova prirodno se porodila Jovana Marković (23), koja u braku sa Milošem (30) ima trogodišnjeg sina Petra.

„Raduje me što se prirodno porodila, jer se poslednjih godina povećao broj carskih rezova, a treba težiti prirodnom porođaju. Sve čestitke i doktorki Željki Marić i želim vam sve najbolje u Novoj godini“, pozdravio je porodicu Marković gradonačelnik dr Slobodan Gvozdenović.

Sestri se najviše obradovao brat Petar, koji je lepo prihvatio novog člana porodice, a mama Jovana je rekla da je beba mnogo dobra i da prvi dani po dolasku kući protiču bez problema. Ona se zahvalila gradu Valjevu i gradonačelniku na poseti i rekla da će od novca koji su dobili, kupiti stvari neophodne za bebu.

Pored novčanog dela, koji iznosi 20.000 dinara, bebe su darivane paketom kvalitetne kozmetike, pelena, flašica i ostalih potrepština za novorođenčad.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.