Gradsko veće o toplifikaciji

Članovi Gradskog veća su na današnjoj sednici prihvatili predlog Odluke o „Rehabilitaciji sistema daljinskog grejanja u Srbiji- faza 4“ grupa-kredit (zajam KFV), kojom se odustaje od dela sredstava u iznosu od 612.417 evra.

Za izgradnju primarne vrelovodne mreže i 27 toplovodnih podstanica je planirano 3.150.000 evra. Realizacijom ovog programa ostvarena je znatno niža vrednost od onoga što je planirano investicionim planom.  To je razlog da se umanji ovaj investicioni plan, rečeno je na današnjoj sednici.

Član Gradskog veća Nikola Popović je rekao da je dobra stvar za grad što dolazi do uštede od 612.417 evra. On je postavio pitanje da li je cifra investicija od 3.150.000 evra ukupna vrednost vrelovoda i da li su u tu cifru uračunati zemljani radovi i asfaltiranje ulica.

„Pre nekoliko meseci sam tražio troškove o toplifikaciji, gde sam tražio da vidim kost-benefit analizu (analizu troškova i koristi), uvid u ugovor o kreditu i eventualne modsue izlaska iz tog kredita, ako se ispostavi da taj projekat nema koristi za grad. To se sve vidi iz kost-benefit analize, jer se zna koliko imamo novih potrošača i može se jednostavno izračunati koliki je period otplate te investicije. Ako je period otplate investicije veći od amortizacionog perioda cevovoda, to je veliki problem. Ako je amortizacioni period cevovoda recimo 30 godina, a period otplate 50 godina, onda je to apsolutno promašena investicija i promašeni projekat. Ako je to rađeno bez tih analiza, a ja verujem da jeste, jer ih još nisam dobio, a tražio sam pre tri meseca, onda je to neprofesionalan pristup i sa tim se mora prestati. Postoje projekti, ali mi nemamo analizu da li grad ima koristi od ove investicije. Svakako da je ovo velika ušteda i smatram da ovu odluku treba prihvatiti. Ja ću biti uzdržan iz samo jednog razloga, jer je nedopustivo da nisam dobio odgovor na pitanje koje sam postavio pre tri meseca. Bilo ko od nas, članova Gradskog veća, mora dobiti sve informacije koje zatraži i uvid u sva dokumenta. To nam je potrebno radi donošenja pravilnih odluka za funkcionisanje grada i tu ne sme biti izuzetaka“, rekao je Nikola Popović.

Vrelovodna mreža je izgrađena u celosti, sa određenim redukcijama u sekciji 3 iz proceduranih razloga i zbog nerentabilnosti, obrazložio je ovu odluku, Dragan Despotović, predstavnik JKP „Toplana Valjevo“.

„Pored toga, za sledeću godinu smo u okviru progrma KFV 4 planirali nabavku još 14 toplovodnih podstanica. Značajno smo se snabdeli opremom, cirkulacionim pumpama, izmenjivačima toplote i ostalim elementima, koji će nam dati sigurnost i pouzdanost u radu sistema daljinskog grejanja. Ova sredstva će omogućiti znatno umanjenje rate otplate ovog programa i imaćemo smanjenje troškova kamata na nepovučena sredstva, jer se smanjuje ukupna investiciona vrednost“, rekao je predstavnik „Toplane Valjevo“.

Saglasnost članova Gradskog veća je dobio i Zaključak o prihvatanju predloga sudskog poravnanja, koje će u vanparničnom postupku pred Privrednim sudom u Valjevu zaključiti grad Valjevo i „Ingrap-Omni“ d.o.o. Beograd.

Ljiljana Mitrović, pravobranilac grada Valjeva je rekla da su izvedeni radovi na rekonstrukciji dve svlačionice u okviru Hale sportova.

„Zbog hitnosti radova, kako bi se KK „Metalcu“ omogućilo takmičenje u ABA ligi, zaključen je ugovor, s tim što je postignut usmeni dogovor, s obzirom na to da se radi o objektu grada Valjeva, da će se Gradom regulisati način plaćanja. S obzirom da to do sada nije plaćeno, ovo je jedan od načina da se izmire ugovorene obaveze“, rekla je Ljiljana Mitrović.

Ugovorena vrednost radova ke 2.351.578,80 dinara sa PDV-om.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.