Grandiozna izložba Ljubinih slika

Najveća izložba umetničkih dela akademskog slikara Ljube Popovića u Srbiji do sada biće otvorena u Modernoj galeriji u subotu 08. aprila u podne. Na izložbi koja nosi naziv “Ljuba-slike”, biće predstavljeno 50 dela, sakupljenih iz preko 40 različitih privatnih i kompanijskih kolekcija.

Veći deo Ljubinih slika, koje će biti prezentovane, nikada do sada nisu bile pred očima javnosti, deo njih je tek nedavno stigao u našu zemlju sa aukcija iz Pariza i Brisela, a jedan deo nije ni bio reprodukovan u Ljubinim monografijama.

U katalogu na 88 strana, koji prati ovu izložbu, nalaze se reprodukcije svih Ljubinih dela koje će biti izložene, a tekst za katalog napisao je poznati valjevski književnik Milenko Radović. Profesor Radović bio je sa Ljubom Popovićem dugogodišnji prijatelj i često navođen kao jedini kritičar koji je umeo da rastumači Ljubu.

Valjevo

Foto: Arhiva Moderne galerije

Po otvaranju izložbe, istog dana u 13.30 časova, u Valjevskoj gimnaziji, zakazana je i promocija monografije „Ljuba“, u kojoj je predstavljen izbor Ljubinih radova od 1953. do 2016. godine. U monografiji,  koja je plod saradnje Pariskog kruga i Moderne galerije, pored pregleda celokupnog slikarskog opusa, mogu se pročitati i najznačajniji tekstovi koje su o Ljubi napisali Saran Aleksandrijan, Gustav Rene Hoke, Andre Pjer de Mandrijarg, Sem Hanter, Rene de Solije, An Tronš, Milan Konjović, Sreto Bošnjak, Nikola Kusovac, Dejan Đorđić, pa čak i sam Ljuba Popović.

M.P.M.

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.