Valjevo ima spremne projekte za vodosnabdevanje

Predstavnici Evropske investicione banke (EIB) i Kancelarije za javna ulaganja Vlade Srbije boravili su juče u Valjevu, u okviru obilaska i sagledavanja potencijala lokalnih samouprava za učešće u projektu vodosnabdevanja i prikupljanja otpadnih voda, koje će EIB podržati kroz ulaganja od oko 40 miliona vera, planiranih ove godine.

U razgovoru sa gradonačelnikom Valjeva dr Slobodanom Gvozdenovićem i saradnicima, kao i direktorom JP „Kolubara“ Zoranom Mitrovićem, rečeno je da je Valjevo grad koji se kotira među tri do pet najboljih lokalnih samouprava u ovoj oblasti.

Nakon sastanka u Gradskoj kući, gosti su obišli Fabriku vode na Pećini i akumulaciju i postrojenja na brani Stubo-Rovni.

Gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović je rekao da Valjevo spremno dočekuje konkurse i kreditne linije koje se otvaraju.

„Cilj ove posete i najvažnija stvar je poseta hidrosistemu Stubo-Rovni. Obišli smo i Fabriku vode na Pećini, tako da su naši gosti upoznati sa onim što mi želimo i planiramo. Ljudi iz kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima su veoma zadovoljni kako smo iskoristili dosadašnja sredstva preko Kancelarije, a tu mislim na klizište u Ulici Ive Andrića. Zadovoljni su i sa dinamikom izvođenja radova na kanalizacionoj mreži na Divčibarama. Naši gosti su danas u izviđanju i kada je novac u pitanju, moraju se sagledati sve činjenice, o čemu smo danas i razgovarali. Interesovali su ih tehnički detalji i ekonomska opravdanost projekata. Nadam se da će doneti pravu odluku, koja će biti povoljna po nas. Mi smo u vrhu od 40 lokalnih samouprava, koje će konkurisati za 40 miliona evra zajma i deset miliona evra granta. Na sastanku nam je rečeno da je Valjevo u vrhu među tri do pet lokalnih samouprava za koje su zainteresovani“, rekao je gradonačelnik. On je gostima predočio i značaj Fabrike za preradu otpadnih voda na Divčibarama, što je jedan od prioritetnih projekata grada Valjeva. Infrastrukturno opremanje i rad ove fabrike značajno bi doprineli unapređenju uslova boravka velikog broja turista na Divčibarama i unapređenju turizma na ovoj sve atraktivnijoj destinaciji.

Direktor JP „Kolubara“ Zoran Mitrović je istakao da je i poseta ovih delegacija potvrda dobre saradnje koju grad Valjevo ima sa Vladom Srbije i Kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima.

„Predstavili smo projekte za koje imamo tehničku dokumentaciju i imamo urednu građevinsku dozvolu, kao i kompletan projekat. Odmah po dobijanju neophodnih sredstava, mogla bi da počne izgradnja objekata na regionalnom cevovodu koji su nam potrebni. Radi se o deonici cevovoda Paklje-Pećina, cevovoda prečnika 1000 milimetara i dužine osam kilometara, čija je vrednost 4,5 miliona evra. Druga deonica je Mionica-Divci, dužine šest kilometara, prečnika 250 milimetara i vrednosti radova 1,5 miliona evra. Tražili smo oko šest miliona evra, kako bismo izgradili deonice za koje imamo tehničku dokumentaciju“, rekao je Zoran Mitrović i zaključio da su gosti iz EIB i Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima bili zadovoljni onim što su videli i iznenađeni nivoom posla i stanja infrastrukturnih objekata i time što je Valjevo spremno i u pogledu dokumentacije da otpočne sa realizacijom, čime bi se ovaj kapitalni objekat konačno završio. Preko 200.000 stanovnika iz ovog dela Srbije bi time rešili problem vodosnabdevanja, uz visok kvalitet vode i značajno niže cene vode, nego što sada plaćaju.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.