Izložba u Šapcu na početku godine jubileja

Multimedijalni umetnik Dejan Bogojević (1971, Valjevo) ove godine obeležava 20 godina likovnog stvaralaštva, odnosno dvadeset godina od prve samostalne likovne izložbe. Bogojević je godinu značajnog ličnog jubilej otpočeo otvaranjem 59. samostalne likovne izložbe “To su samo (moje) boje”, koja prikazuje ciklus od preko 30 slika rađenih tehnikom akrilik na platnu. Izložba je otvorena 12. februara u Galeriji Kulturnog centra Šabac, koj je upravo tom Bogojevićevom izložbom započeo izlagačku sezonu 2018.

Izložbu “To su samo (moje) boje” Dejana Bogojevića otvorila je mr Sonja Petrović Jagić, istoričarka umetnosti i direktorka Kulturnog centra, koja u katalogu između ostalog kaže: “Sedeći pred “belinom papira” kako bih napisala nekoliko rečenica o izložbi Dejana Bogojevića iz Valjeva, shvatila sam da naša saradnja traje više od dve decenije. Prateći njegov rad, vrlo kompleksan, svake godine čini se na višem stupnju, zaključila sam da Dejan vrednošću, uporošću i predanim radom postigao jedan zavidan nivo kao kulturni poslenik. Kao slikar, pesnik, urednik, organizator…
Dug put je iza njega”.

Dejan Bogojević i mr Sonja Petrović Jagić na otvaranju izložbe “To su samo (moje) boje” u Galeriji KC u Šapcu

Istoričarka umetnosti mr Sonja Petrović Jagić je Bogojevićevu izložbu simboličnog naslova “To su samo (moje) boje” okarakterisala kao svežu i duhovitu, koja nam pokazuje istraživački duh umetnikov.

“Dejan Bogojević je ubeđeni slikar koji ne štedi boju. U kombinovanoj tehnici on doseže prasak koji je sav u likovnim prostorima. Hoće li posmatrač prepoznati u naslikanom lik ili će biti zadovoljan utiskom koji je zasnovan na bojama?! Boja na njegovim slikamama nema funkciju da opisuje i identifikuje. Ona je dobila druge zadatke u skladu sa onim što je slavni Gogen govorio – Boja je titraj isto koliko i muzika, kadra da dosegne najopštije i najneodređenije što postoji u prirodi – njenu unutrašnju snagu. Akcenat se na slikama Dejanovim prenosi sa forme na unutrašnju, psihološku sadržinu slike, tako da je i boja na njegovim slikama posledica unutrašnje nužnosti i simbol sa određenim psihološkim značenjem”, ističe mr Sonja Petrović Jagić.

Prema njenim rečima, boje na predstavljenim slikama su čiste, izražajne i blistave. Stvaraju priču koja je prijemečiva i koja prosto privlači svojom vedrinom i šarmom. Izložena ostvarenja indirektno upućuju na zreo i utemeljen umetnički stav autorov, na njegovu veliku posvećenost, osećajnost i izuzetnu senzibilnost. I mislim da nam je ovom izložbom omogućio, da njegove boje postanu i naše.

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.