Izvinjenje medijima zbog nespretno napisanog saopštenja!

Posle saopštenja koje su valjevske redakcije dobile u petak 21. aprila, u kojem se navodi da će se sednice Gradskog veća ubuduće održavati bez “direktnog  prisustva medija” i da će javnost o radu Veća biti informisana putem saopštenja i održavanjem konferencija za novinare, iz Gradske uprave Valjevo, tačnije iz Odseka za informisanje i protokol stiglo je novo saopštenje u vidu izvinjenja novinarima zbog, kako se između ostalog navodi, prethodno nespretno napisanog saopštenja.

Prenosimo u celosti saopštenje koje smo danas primili :

“Poštovani,

Namera Gradskog veća nije bila da uvredi novinare niti da uskrati javnost za blagovremene informacije, već da javnost rada bude obezbeđena u skladu sa Poslovnikom Gradskog veća na drugi način putem saoštenja za javnost i konferencija za novinare. S obzirom na činjenicu da je prethodno saopštenje nespretno napisano, ali bez loše namere ovim putem upućujemo izvinjenje novinarima.

U članu 36. Poslovnika piše: „Javnost rada obezbeđuje se pozivanjem predstavnika sredstava javnog informisanja na sednice Gradskog veća, izdavanjem saopštenja za javnost sa održanih sednica, održavanjem konferencija za štampu ili na drugi način kojim se obezbeđuje da rad Gradskog veća bude dostupan javnosti.“

Novinari će ubuduće pre početka sednice Gradskog veća dobijati obaveštenje o datumu zakazivanja, dnevnom redu sa materijalom, a posle održane sednice će dobijati saopštenja, dok će po potrebi biti održavane konferencije za štampu kako je to predviđeno Poslovnikom. To nikako ne znači zatvaranje sednica za javnost jer je Poslovnikom predviđeno nekoliko načina obezbeđivanja javnosti rada Gradskog veća gde je pozivanje na sednice samo jedan od njih.

Za novi način obezbeđivanja javnosti rada smo se odlučili zbog boljeg i efikasnijeg rada Gradskog veća jer je oduvek postojala praksa svih dosadašnjih vlasti da imaju pripremne sednice na kojima postižu konsenzus o nekim pitanjima kroz diskusiju i raspravu. To radi i ova vlast na pripremnim sednicama tako da se na sednicama na kojima su prisustvovali novinari samo čita dnevni red i usvaja ono što je već dogovoreno na pripremnim sednicama.

Da se ne bi pravile dve sednice i gubilo dragoceno vreme članovi Gradskog veća su se usaglasili da se na sednice Gradskog veća ne pozivaju novinari. Cilj toga nije da se nešto sakrije ili da se odluke donose daleko od očiju javnosti, već da sednice Gradskog veća budu efikasnije. Javnost će biti upoznata sa diskusijom na sednicama putem saopštenja i zapisnika koji su svima dostupni.

Zahvaljujemo se na dosadašnjoj saradnji i verujemo da će novi način izveštavanja biti efikasniji. Članovi Gradskog veća će vam biti dostupni i otvoreni za razmenu informacija i blagovremeno obaveštavanje.

Odsek za informisanje i protokol, Grad Valjevo”

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.