Kako do organskih proizvoda u Srbiji?

U maloj sali Skupštine grada održan je treći regionalni okrugli sto u okviru javne kampanje Mesec organske hrane, koju realizuju Agro klaster Srbije i NALED u okviru četvorogodišnjeg Projekta javno-privatnog dijaloga za razvoj. Projekat Javno-privatnog dijaloga za razvoj finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi NALED u saradnji sa Republičkim sekretarijatom za javne politike.

Valjevo

Aleksandra Sekulović, savetnica za javno-privredni dijalog istakla je da je cilj kampanje i okruglih stolova da se pruži prilika proizvođačima, potrošačima i njihovim asocijacijama, predstavnicima relevantnih institucija i stručnoj javnosti da ponude rešenja za unapređenje uslova za proizvodnju i plasman organske hrane u Srbiji.

„Mesec organske hrane počeo je u decembru a ovo je treći po redu okrugli sto. Prethodni su održani u Selenči i Užicu. Planiramo da preko okruglih stolova napravimo širi dijalog u javnom i privatnom sektoru, da vidimo koji su to problemi u organskom sektoru, šta može da se reši i poboljša i kako da privučemo što veći broj organskih proizvođača da se uključe u dijalog i u samu proizvodnju organske hrane“, dodala je Aleksandra Sekulović.

Valjevo

Jedan od najbitnijih problema jeste edukovanje stanovništa o tome šta je organski proizvod i u čemu je ključna razlika između poljoprivrednog proizvoda seoskog domaćinstva i organskog proizvoda.

Jovan Dragumilo, iz Republičkog sekretarijata za javne politike rekao je da treba domaće proizvođače učiniti konkurentnijim, preuzimanjem standarda koji važe u EU za liste sredstava za zaštitu bilja dozvoljenih u organskoj proizvodnji kao i uspostaviti model subvencije za organsku proizvodnju koji uzima u obzir ekonomski potencijal, društveni značaj i veći trošak organske proizvodnje.

Valjevo

Pomoćnik gradonačelnika Nikola Radojičić rekao je da je jedan od ključnih problema valjevskog kraja nedovoljna edukacija poljoprivrednog stanovništa o tome šta je organski proizvod i kako izgleda kontrolisan proces organske proizvodnje.

„Grad Valjevo ima ozbiljne potencijale za proizvodnju organske hrane. Nedirnuti prirodni resursi kao što su zemljište, voda, biodiverzitet i klimatski uslovi daju dobru predispoziciju za bavljenje organskom hranom. Geografski položaj Valjeva a samim tim i blizina velikih trgovinskih centara od kojih je velika potražnja za organskom hranom i iz godine u godinu sve više raste, takođe su prednost našeg grada. I pored svih uslova i prednosti, organska proizvodnja u Valjevu nije dovoljno razvijena. Najveći problem su početna ulaganja poljoprivrednog proizvođača koji prelazi na organsku proizvodnju jer konverzija zemljišta dugo traje a ulaganja su velika. Nedovoljna informisanost poljoprivrednih proizvođača,kao i nedostatak stručnog znanja takođe su problemi sa kojima se suočavaju proizviđači. Prepoznajući sve ove probleme grad Valjevo u poslednjih 5 godina u svom programu za poljoprivredu predviđa subvencije poljoprivrednim proizvođačima za organsku proizvodnju. Odziv na ovim prostorima je od prošle godine postao znatno veći, tako da je Grad razvio jedan novi projekat na području višenamenske akumulacije brane Rovni“, obrazložio je Radojičić.

Valjevo

Tokom javne kampanje, svi zainteresovani mogu da dostave predloge i uključe se u dijalog putem sajta www.jpd.rs. Predlozi sa najviše ocena imaju i najviše šanse da se nađu na agendi države kada je u pitanju rešavanje problema sa kojima se suočavaju proizvođači organske hrane u Srbiji.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.