Kako energetski napici deluju na organizam

Svi ponekad posegnemo za energetskim napitkom da nas na brzinu “podigne”, a evo kako samo jedna limenka tih napitaka utiče na organizam.

U prvih deset minuta od ispijanja napitka, kofein se širi kroz krvotok. Takođe, krvni pritisak se blago povećava, a rad srca ubrzava.Valjevo

Narednih 15 do 45 minuta, osećate se budnijim, koncentrisanijim. Ako ste brzo popili napitak, to ćete osetiti posle 15 minuta, ako ste sporije pili za 40 do 45 minuta.

Za 50 minuta od ispijanja energetskog napitka, apsorpcija kofeina je završena. Tada vam se zenice blago šire, povećava se krvni pritisak, a kao odgovor svemu tome, jetra ispuštva više šećera u krvotok. Receptori u mozgu su sada blokirani da se ne biste osećali pospano.

Valjevo

Nivo šećera u krvi se povećava, a jetra sav ovaj šećer pretvara u masti.

Sat vremena kasnije dolazi do naglog opadanja šećera, a popušta i efekat kofeina. Sada već osećate umor i nivo energije pada. Za pet do šest sati od ispijanja energetskog napitka, nivo kofeina će se dvostruko umanjiti, a oko 12 sati je potrebno da se kofein skroz izbaci iz krvotoka.

U period od 12 do 24 sata nakon što ste uzeli svoju dozu kofeina iz energetskog napitka, vaš organizam je spreman za još jednu dozu.

Ali, ako počnete da pijete energetske napitke svakodnevno ili po nekoliko svakog dana, bićete letargični, moguće je da ćete imati glavobolju i konstipaciju.

Sedam do 12 dana je vremenski okvir za koje vreme postaje tolerantno na regularne doze kofeina. To znači da kofein posle tog vremena neće imati više nikakvog efekta na vaš organizam, ako ga unosite svakodnevno u istim dozama.

Izvor Mondo.rs

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.