Kako razlikovati ovčije boginje od morbila

Srbija se već mesecima bori sa malim boginjama, ali su se sada pojavile i ovčije. Kako ih razlikovati?

Valjevo

Broj obolelih od malih boginja u Srbiji prešao je 2.000, ali poslednjih dana raste i broj obolelih od varičele. Ne treba paničiti, kažu lekari jer su ovčije boginje u ovo doba godine normalna pojava.

Male boginje: Imuni samo vakcinisani od 1996.

Ono što je zajedničko ovim bolestima je osip po telu i licu, kao i svrab, ali ništa više od toga, zbog čega lekari ne mogu da pogreše o kojim boginjama je zapravo reč.

Zato, ako primetite osip na sebi, svom detetu ili nekoj bliskoj osobi, pitajte lekare o čemu se radi, ne lečiti boginje na svoju ruku. Takođe, morate znati i to da varičele i morbile možete da dobijete istovremeno, ali se to izuzetno retko dešava.

Kako da razlikujete o kojim boginjama je reč?

Morbile prvo izbiju na licu (traju do sedam dana, kada koža počne da se peruta), a varičele prvo izbiju na na trupu, najčešće na stomaku, zatim i po celom telu, na genitalijama, ušima, ali i na sluzokoži. Varičele su, za razliku od morbila, ispunjene tečnošću. Kada se ta tečnost zamuti znači da će bubuljica uskoro pući i da će nastati krastica, koju nikako ne treba dirati – uskoro će sama da otpadne, a ako je nasilno kidate ostaće vam ožiljak.

Male boginje: VIše od 700 obolelih, dvoje umrlo

Kada se stvore kraste pacijent više nije zarazan, bolest ukupno traje oko 14 dana.

Ovčije boginje se prenose disajnim putevima: kašljanjem, kijanjem, kapljicama pljuvačke, a inkubacija traje od dve do tri nedelje, kada se pojave prvi simptomi: lako zamaranje, opšta malaksalost, bolovi u mišićica, temperatura može i ne mora da bude povišena, može doći i do glavobolje i povraćanja.

Male boginje ne počinju tako već više nalik respiratornoj infekciji: izuzetno visoka temperatura, kašalj, curenje iz nosa, a u nekim slučajevima pacijent ima i konjuktivitis. Pacijent je zarazan dok ima osip, kao i četiri dana nakon što se osip povuče.

Varičele se ređe iskomplikuju od morbila. Ako bolest ne prolazi i nakon 14 dana, obavezno treba konsultovati lekara jer je često neophodno bolničko lečenje, a najčešća komplikacija je upala pluća.

Male boginje: Simptomi i lečenje

Izvor: Mondo.rs

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.