Kako razlikovati pravi med od “lažnog”?

U ovim hladnim novembarskim danima ništa bolje ne može da zagreje dušu i telo od toplog čaja. Oko izbora čaja nikada ne treba ulaziti u polemiku jel svi imaju neka svoja shvatanja koji je najbolji. Ali ono što svi treba da znamo je da je najbolji i najzdraviji zaslađivač čaja med.

Kako razlikovati pravi med od „lažnog“ ? E to je već pitanje na koje ćemo pokušati da vam damo odgovor.

Valjevo

Najprije je važno da znate da se pravi med kristalizuje na sobnoj temperaturi, ali na 40°C, u toploj vodi ponovo se može dovesti u tečno stanje.

Stručnjaci kažu da pravi, prirodni med nije lepljiv. Znači, kao ga razmažete prstima, ne sme se lepiti jer to pokazuje kako u sebi ima šećera ili veštačkih zaslađivača.

Možete da ga testirate i sa vodom – stavite kašiku meda u vodu. Ukoliko se spusti na dno i tamo ostane, tada je s njim sve u redu. Lažni med će početi odmah da se otapa, odnosno meša sa vodom.

Pravi med se nakon nekog vremena kristalizuje. Namočite malo vate u med i zapalite – goreće ako je med pravi.

Stavite kap meda na prst – Pravi, čisti med ostaće na jednom mestu dok će lažni brzo početi da curi po prstu.

Stavite li pravi med pred mrave neće ga pipnuti – ne vole ga.

Valjevo

Stavite nekoliko kapi na papir ili ubrus. Čisti med neće probiti papir dugo vremena, jer ne sadrži velike količine vode.

Vrh šibice umočite u med i pokušajte zapaliti. Prirodni med neće smetati da se šibica zapali. Lažni med ima vode pa se šibica neće moći zapaliti

Valjevo

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.