Kojići dobili struju

Posle dve godine života u mraku, porodica Milana Kojić, koji je nedavno poginuo na pružnom prelazu u selu Popučke, dobila je danas struju. Zahvaljujući zalaganju Grada Valjeva i rukovodstva EDB ova socijalno ugrožena porodica, koja je izgubila svog jedinog hranitelja, ima ponovo električnu energiju.

Supruga pokojnog Milana, Filipinka Marnit Duro-Kojić, koja je ostala udovica sa troje maloletne dece, još ne može da veruje da u njihovoj kući sija sijalica.

“Mi smo navikli da živimo skromno, ali tužno je gledati svoju decu kako uz sveće rade domaći i ne mogu da gledaju televiziju, niti imaju računar, a za njihove drugove je to potpuno normalno. Zadesila nas je velika nesreća i moja deca i ja smo jako uplašeni kako ćemo živeti, potpuno sami i bez prihoda”, kaže Marnit, kojoj Grad Valjevo zdušno pomaže u procesu dobijanja boravišne vize i državljanstva.

Marnit sa sinom Lukom i ćerkama Elizabetom i Jovanom

“Najviše smo se plašili toga što ja nemam vizu i najveći strah je bio da moja deca ne ostanu potpuno sama. Ja mogu samo da kažem veliko hvala svim ljudima dobre volje. Hvala svim prijateljima, svim sugrađanima, Gradu Valjevu i svim ljudima koji su nam pomogli. Zahvaljujući vama moja deca sada pred spavanje ne drhte od straha zbog neizvesne budućnosti”, naglašava ova Filipinka, koja se pre 20 godina sa Milanom upoznala na Kipru, gde su zajedno radili, potom se za njega udala i preselila u valjevski kraj.

Svi Kojići na okupu (Marnit i Milan sa svojih troje dece i Milanovim sinom iz prvog braka i njegovom suprugom)

Kojići su i pre nemilog događaja, koji je njihovu porodicu zavio u crno, živeli na ivici egzistencije, u teškim uslovima, u kući koja je nezvršena, oronula, bez struje i drugih osnovnih uslova za život. Posle Milanove pogibije prvi u pomoć pritekao je Grad Valjevo, koji se založio da se obezbedi zdravsteno osiguranje za decu, tako da Luka (14), Elizabeta (11) i Jovana (6) sada imaju zdravstvene knjižice. Pokrenut je poces da porodica Kojić ostvari pravo na porodičnu penziju, s obzirom na to da je Milan 10 godina radio u Stefilu. Dok se ne reši pitanje boravišnog statusa Marnit, bez kojeg ona ne može da počne da radi i bez kojeg ne može dobiti dečji dodatak, ta porodična penzija u iznosu oko 12.000 dinara će i dalje biti jedini prihod Kojićima.

Uz pomoć Grada i JKP “Vidrak” Kojićima su u najkraćem roku obezbeđena drva za ogrev, a preko apela, koje su upućivali valjevski i beogradski mediji, brojni ljudi dobrog srca širom Srbije pružili su im pomoć, uplaćujući novčane sume u skladu sa svojim mogućnostima.
  

Dok se celokupna papirologija oko boravišne vize, državljanstva, porodične penzije, socijalne pomoći i dečjeg dodatka ne reše, Kojićima se priskaće u pomoć sa svih strana kako bi opstali. Stavka po stavka se polako rešava, ali sve to iziskuje dosta vremena. Dok Marnit ne bude zvanično postojala i u srpskim dokumetima i dok se birokratske procedure ne okončaju, treba ovoj porodici preživeti zimu u bukvalnom smislu te reči. Jedini prihod koji zasigurno porodica Kojić treba narednih dana da dobije je jednokratna pomoć Centra za socijalni rad u iznosu između 20.000 i 30.000 dinara.

Kao što napomenusmo i kao što se vidi na fotografijama, kuća je u jako lošem stanju, kao i sve u njoj. Zidovi su neomalterisani, voda je uvedena, ali nema odvoda niti septičke jame. Kupatilo treba da se osposobi, dok je veš mašina preko potrebna ovoj porodici. Ogrev jesu dobili, ali špret na drva im je pregoreo. Televizor i kompjuter su luksuz o kojem ova divna dečica i dobri đaci sanjaju. Sav nameštaj u kući je dotrajao, dok kuhinjskih elemenata i nema. Zato im je i dalje svaka vrsta pomoći potrebna!

Prijatelji porodice Kojić otvorili su na ime Marnit Duro – Kojić tekući račun u Banci Intesa na broj 160-5300102118725-49, na koji se može uplatiti pomoć ovoj napaćenoj porodici. Kojići se svima koji su im pomogli i koji im i dalje pomažu svakodnevno zahvaljuju od srca. Talas humanosti koji je pokrenut trenutno im predstavlja sve u životu i pokazuje im da ima nade za njihovo bolje sutra.

Porodica Kojić došla je u žižu javnosti posle pogibije Milana Kojića (49), koji je nastradao na pružnom prelazu u Popučkama kod Valjeva sa kolegom Velimirom Đedovićem (51). Njih dvojica su poginula na licu mesta rano ujutru, 22. januara, kada je voz udario u auto kojima su krenuli u Beograd na posao.

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.