Koliko alkohola je OK kad voziš?

Naravno, najbolje je da ne pijete kad vozite, ali veliki broj vozača i ne zna koliki nivo alkohola u krvi je dozvoljen.

Od milion stanovnika u Srbiji, njih 80 nastrada u saobraćajnim nesrećama, dok u EU na milion ljudi, u udesima pogine njih 50.

Poražavajuća statistika ukazuje na to da se u Srbiji baš i ne zna koliki je dozvoljeni nivo alkohola u krvi za vozače. Istraživanje Grupacije uvoznika i distributera alkoholnih pića GUDAP, koje je predstavio Predrag Amičić, pokazalo je da je tek 23,8 odsto njih znalo da je dozvoljeni nivo alkohola u krvi 0,3 promila, dok je 74,2 odsto reklo ili da ne zna ili je pogrešno odgovorilo.

Milan Božović iz Srpskog komiteta za bezbednost objašnjava da ni 0,3 promila zapravo nije dozvoljeno, to je samo nivo iznad kojeg je predviđena novčana kazna, ali je konzumacija alkohola u toku vožnje zabranjena i svakako nije preporučljiva.

Na pitanje da to preciziraju i da objasne koliko je dozvoljeno uneti alkohola na praktičnom primeru, a ne u promilima, direktorka Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti dr Mira Kovačević, i doktor iste bolnice Tatjana Đurić objašnjavaju da to zavisi i od stanja osobe, da li je umorna, da li je konzumirala hranu, ali u proseku, jedno malo pivo, čaša vina ili jedna mala rakija su gornja granica.

“Sat vremena nakon što je popio jedno od navedenih pića, vozač bi mogao bezbedno da vozi. Bitno je da li je jeo ili nije, posle kog vremena ulazi u auto… Ima više faktora koji utiču na to, ali ono što se preporučuje je – ako voziš, nemoj da piješ”, rekle su one, dodajući da su žene u nepovoljnijem položaju jer drugačije reaguju na alkohol.

One su navele da su njihova klinička zapažanja takva da nema razlike između devojaka i mladića u konzumaciji alkoholnih pića, a da raste broj žena zavisnika od alkohola.

Istraživanje je pokazalo da njih 25,8 odsto smatra da uticaj alkohola zavisi od težine osobe koja ga konzumira, a njih 74,2 odsto da težina ne utiče na to. Takođe, 55,5 odsto njih smatra da alkohol podjednako utiče na muškarce i žene, dok 44,5 odsto smatra da uticaj nije jednak.

Kada navode povod za konzumiranje alkohola, njih 43,8 odsto navodi proslavu, 24,6 odsto večernji izazak, 8,8 njih pije posle posla, a 7,3 odsto bez ikakvog povoda.

Većina, njih 86 odsto, pije najčešće u društvu, dva odsto piju i kad su sami, a za 12 odsto ispitanih to i nije važno.

Prednjače pivopije – 43,7 odsto onih koji su izabrali pivo kao alkohol koji uglavnom piju, za rakiju se odlučilo 24,1 odsto, a za vino 20,4 odsto.

Jovica Vasiljević pomoćnik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja ističe da procenti zabrinjavaju, ali da bi zajedničkim radom trebalo podići informisanost o bezbednosti u saobraćaju i konzumaciji alkohola.

“Agencija u saradnji sa MUP-om zato pokreće kampanje, a poruka je – ako konzumirate alkohol, budite odgovorni”, rekao je on dodajući da su posebno aktivni uoči velikih festivala.
Mira Kovačević je istakla i da je problem što naša populacija ne odustaje od alkohola, navodeći da je kod nas to tradicionalno.

“Ali mi možemo da naučimo, posebno mlade vozače, da je moguce da konzumiraju alkohol, a da putuju bezbedno, da ne ugroze ni sebe ni druge učesnike u saobraćaju”, rekla je ona.

 

Mondo.rs

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.