Koliko koštaju zimske gume

Znate već da od 1. novembra vozači u Srbiji moraju na svojim vozilima da imaju sve četiri zimske gume ukoliko na kolovozu ima snega, leda ili poledica. Da li znate koliko te gume koštaju?

Iako zimske gume nisu obavezne od 1. novembra do 1. aprila ako nema snega, leda ili poledice, stručnjaci upozoravaju da su performanse letnjih guma neogovarajuće po hladnom i vlažnom vremenu,  i da ih svakako treba zameniti.

Kazne za korišćenje letnjih umesto zimskih guma se kreću od 6.000 do 20.000 dinara, dok su za pravna lica od 100.000 do 800.000 dinara.

Nove zimske gume se mogu kupiti za 4.000 dinara 

Na tržištu postoji veliki izbor, od najjeftinijih domaćih, do najskupljih uvoznih, pa se u zavisnosti od proizvođača i veličine cene kreću od 4.000 do 18.000 dinara.

Za “punto klasik”, koji je kod nas najvoženiji auto, jedna zimska guma košta 3.850 dinara, a montaža iste 350, što znači da bi ukupan trošak zamene pneumatika bio 16.800 dinara.

Vozač ‘škode’ za zamenu sve četiri gume trebalo da izdvoji minimum 32.000 dinara.

Prosečni troškovi montaže, demontaže i balansiranja guma su oko 500 dinaraValjevo

I letnje gume mogu imati šaru dubine četiri milimetara, ali…

Letnje gume nemaju ista stvojstva kao zimske gume, niti lamelice koje treba da prikupe što veću količinu snega, s obzirom na to da sneg najbolje prijanja uz sneg i tada je znatno kraći zautavni put prilikom kočenja.

Takođe, član 113 Zakon o bezbednosti saobraćaj kaže da je potrebno izdvojiti do 20.000 dinara ukoliko se koriste letnje umesto zimskih guma, dok vozač izazove udes sa vozilom koje ima letnje gume može dobiti kaznu i do 45 dana zatvora. Kazna za lance za sneg je 3.000 dinara.

Osim toga, i gorivo može značajno da se uštedeti korišćenjem zimskih guma tokom zimskog perioda.

Izvor: Mondo.rs

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.