Košarkaši “Metalca” na prijemu kod gradonačelnika

Gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović primio je košarkaše i stručni štab KK “Metalac” povodom obeležavanja 70 godina postojanja i rada ovog valjevskog kluba.

Decenije uspeha i radosti koje su priredili Valjevcima, mnoštvo vrhunskih igrača i trenera koji su prošli kroz ovaj klub, generacije mladića koji su stasali uz KK “Metalac”, simbol grada na Kolubari, klub koji je promovisao Valjevo širom naše zemlje i sveta, preživeo je i lepe i ružne trenutke. Grad Valjevo je uvek bio uz ovaj klub, a podrška grada je naročito bila značajna u godinama kada se klub suočavao sa opstankom, rečeno je na današnjem skupu.

“Sa velikim zadovoljstvom mogu da kažem da je po mom slobodnom sudu, ovo najuspešniji sportski kolektiv u Valjevu od 1945. godine do sada. “Metalac” koji je je jedini u bivšoj SFRJ igrao prvu ligu, koji je simbol Valjeva, zaslužuje punu pažnju Valjeva i društvenih struktura koji žele da ovaj grad ide napred”, rekao je gradonačelnik Gvozdenović.

Gradonačelnik je košarkašima “Metalca” poželeo puno uspeha i da jednog dana kao šahisti, postanu prvaci Srbije.

“Ali pre svega želim da budete dobri drugari, da se bavite sportom i ono što je najvažnije da budete zadovoljni i srećni poslom kojim se bavite. Izlišno je govoriti koliko je značajno za Valjevo što “Metalac” ove godine slavi 70 godina rada. Od osnivanja kluba, svi znamo kako je nastao jedan ovakav sportski kolektiv, koji je donosio veliku radost u Valjevo. Kao đak osnovne škole sam tada gledao “Metalac” sa svim velikim ekipama bivše Jugoslavije “Jugoplastikom”, “Bosnom”, “Crvenom zvezdom”, “Partizanom”, “Rabotničkim” itd. U Valjevo su dolazili veliki igrači od Delibašića, Kićanovića, Jerkova, Krstulovića, Slavnića, Dalipagića i ostalih. Zaista je veliko zadovoljstvo i čast mene kao gradonačelnika da vas danas ugostim i da vam poželim svu sreću i uspeh u daljem takmičenju. Znam da ste u Kupu Srbije izvukli FMP i želim vam da ih pobedite u Nišu, ali pre svega da odigrate dobru utakmicu i da budete zadovoljni svojom igrom i onim što ste pokazali na terenu”, istakao je Gvozdenović.

Predsednik KK “Metalac” Duško Đukanović se zahvalio gradonačelniku u i ime kluba i naglasio da je ovim gestom gradonačelnik pokazao koliko ceni i vrednuje to što KK “Metalac” čini, naročito u poslednje dve godine, kada je klub bio na ivici opstanka.

“Ipak smo se kao ptica feniks podigli iz pepela i uspeli da dođemo do vrha u najkvalitetnijem rangu takmičenja Srbije, da uđemo u finale ligaškog Kupa Srbije, gde smo osvojili srebrnu, a ne zlatnu medalju i da se plasiramo na samu završnicu najveće svetkovine košarke na prostorima bivše Jugoslavije, a to je Kup “Radivoja Koraća”, koji se tradicionalno održava u Nišu”, rekao je Duško Đukanović.

KK “Metalac” je jedan od najrenomiranijih klubova na prostoru bivše Jugoslavije. Osnovan je 1948. godine, a ove godine slavi izuzetno redak jubilej – 70 godina postojanja. Sedamdesetih godina je bio jedan od najpoznatijih klubova bivše SFRJ, a u poslednjih deset godina je doživeo pravu košarkašku renesansu, tako što je osvojio dva liga Kupa Srbije i četiri puta igrao u finalu i ovo je šesto učešće na završnici Kupa “Radivoja Koraća”, rečeno je na svečanosti koju je organizovao Košarkaški savez Srbije, prilikom izvlačenja parova za Kup “Radivoja Koraća”, čime je i sa najvišeg košarkaškog nivoa odata počast valjevskom klubu.

“Veliko mi je zadovoljstvo što ogroman procenat ljudi u Valjevu vrednuje te rezultate i dostignuća. Zbog toga sam srećan što ste nas danas, gospodine gradonačelniče, pozvali pred utakmicu koju igramo u Beogradu, udostojili nas da budemo vaši gosti i ukazali nam jedno poštovanje za ono što je “Metalac” za ovih 70 godina uradio za valjevski sport i košarku”, zaključio je Duško Đukanović.

Đukanović je izrazio zahvalnost Gradu što je pomogao da se u jednoj od najtežih sezona u istoriji kluba, izdignu iz pepela i da odigraju nekoliko dobrih utakmica prošle godine, kao i da tri igrača Đukanović, Aleksandar Vasić i Brana Đukanović budu najbolji pojedinci u prošlogodišnjoj Prvoj ligi Srbije. On je naglasio da je priznanje i to što je prvi trener kluba Mihajlo Poček izabran za selektora reprezentacije košarkaške lige Srbije, koja je igrala utakmicu sa reprezentacijom Republike Srpske i dobila rezultatom 101:70.

Igrač “Metalca” Marko Šarenac je član juniorske reprezentacije Srbije i postao je prvak Evrope sa juniorskom reprezentacijom na nedavnom takmičenju u Slovačkoj.

U vreme kada je KK „Metalac“ vodio legendarni trener Luka Stančić, član ovog kluba je bio i gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović, podsetio je javnost predsednik kluba Duško Đukanović.

“I on je bio deo ovog velikog kolektiva, a ja bih rekao košarkaškog giganta, koji se 45 godina takmiči u najvišim rangovima u zemlji evropskih, svetskih i olimpijskih košarkaških šampiona. Zato gradonačelniku poklanjam moju medalju koju smo osvojili u finalu Kupa Srbije protiv “Zlatibora” iz Čajetine, kao uspomenu na Metalac”, zaključio je Đukanovića.

Predstavnici KK “Metalac” darovali su gradonačelnika dresom ovog kluba sa brojem 12, gradonačelnikovog omiljenog igrača Dejana Dobrivojevića.

Grad Valjevo će ove godine finansirati KK “Metalac” sa 15 miliona dinara, što nisu dovoljna sredstva, ali su veća nego prošle godine, rečeno je na današnjem prijemu.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.

One comment

  1. Mozda bi gradonalceniku bolje staja jedna sa brojem 112 ?