Kuda idu svetovi ovi?

Nesvakidašnje kniževno veče „Kuda idu svetovi ovi?“, posvećeno Ljubomiru P. Nenadoviću i jubileju 190 godina od njegovog rođenja, upriličeno je u Matičnoj  biblioteci, a oblikovao ga je poznati srpski književnik Radovan Beli Marković. Naime, ovaj više puta nagrađivani romanopisac bio je i u ulozi domaćina i gosta večeri. Na svojstven način odata je počast čika Ljubi, specijalno je pripremljen program za, kako kaže Beli Marković, „eponima ove kuće knjige i zastupatelja svakog Srbina u večitosti, o valjevskom izlaslanstvu i gospodnjem agrimanu po poreklu, porodičnom nasleđu pod barjakom ustaničkim i egidom vitezova mača i pera“.

Valjevo

(Radovan Beli Marković sa voditeljima Radom Novaković i Brankom Lukićem)

U prvom delu večeri, učenici valjevskih srednjih škola čitali su pažljivo odabrane odlomke Čika Ljubinih putopisa, dok se u drugom delu programa govorilo o jeziku kojim piše Radovan Beli Marković, a u kojem, kako kaže voditelj Branko Lukić „ako se koncetrisano čita, postoji jedan duboka melodika, nekakva tonska podloga, neki žubor ispod samog texta“.

Valjevo

Domaćin i gost ove književne večeri pisac Radovan Beli Marković opisuje Ljubomira P. Nenadovića kao „šumadijskog Evropljanina“, baš takvog kakvog ga je, kako reče, poznao veliki pesnik Matija Bećković. Marković dalje nastavlja: „I tome se nema šta dodati! Pogotovu danas, među nama takvim kakvim jesmo, u dobu kad nikog ne drži mesto, a niodakle ne stižu pisma, iako svi nekud odlaze, ili bi da odu, a malo ko poima da se može dospeti daleko, o, veoma daleko, a da se grešni čovek sa mesta ne pomeri“.

Valjevo

Prema rečima direktorke ovdašnje biblioteke Violete Milošević, bila je prilika da se manifestacija dodele Nagrade „Ljubomir P. Nenadović“ proširi na jedan veći događaj koji će se zvati „Ljubini dani“. „Kada kažemo „Ljubini dani“, ne mislimo da je dovoljno samo tada govoriti o Ljubi, već je jako važno da pod krilima jedne takve manifestacije vaspitavamo, prosvećujemo i učimo mlade ljude, svemu onome što je važno u kulturi i što može poteći iz biblioteke“, naglasila je u svom obraćanju Violeta Milošević.

Marija Petrović-Marković

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.