Ljuba Popović biće sahranjen u utorak u Brđanima

Jedan od naših najvećih slikara Ljuba Popović, koji je preminuo juče u 82 godini života, biće sahranjen u Valjevu, u utorak 16.  avgusta u 15 časova. On će prema svojoj želji biti sahranjen u Brđanima, gde je nekada živeo.

Prethodno će u Centru za kulturu Valjeva u podne biti održan komemorativni skup, posle čega će u 13.30h biti održano opelo u Hramu Vaskrsenja Gospodnjeg.

Ljubomir Ljuba Popović rođen je 14. oktobra 1934. godine u Tuzli. U Valjevu, gde je olučio da bude sahranjen, pohađao je osnovnu školu i gimnaziju.  Završio je Akademiju primenjenih umetnosti i Likovnu akademiju u Beogradu. U Pariz se preselio 1963. godine i od tada je radio i stvarao u Francuskoj. Svoj bogat umetnički život proveo je na relaciji Valjevo, Beograd, Pariz.

Ljuba Popović bio je jedan od najcenjenijih savremenih srpskih slikara, kako u domaćim, tako i u međunarodnim krugovima. Njegove nadrealističke vizije, postavljene uglavnom u renesansni ambijent, ističu se izraženim naturalizmom. Godine 1991. izabran je za člana izvana radnog sastavu SANU. Bio je jedan od članova grupe Medijala. Osnivač je Moderne galerije u Valjevu. Sa suprugom Natašom (ćerkom Kirila i Vere Jančić) ima dve ćerke, Andrijnu i Tijanu.

Ljuba je krajem jula svoj odmor u u jednom grčkom selu na poluostrvu Atos morao da prekine zbog teškog zdravstvenog stanja i hitno je prebačen u Beograd. Preminuo je 12. avgusta u bolnici “Dragiša Mišović” u Beogradu.

M.P.M.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.