Valjevo : Maline loše, samo za pulpu, hladnjače zvrje prazne

Valjevo — Rod maline u valjevskom kraju biće ove godine prepolovljen u odnosu na očekivani jer su poslednje vrućine negativno uticale na kvalitet ploda.

“Rod je prepolovljen, a kvalitet je trenutno slabiji od očekivanog, pa će rolenda (malina ekstra kvaliteta) biti jedva deset odsto”, rekao je jedan od otkupljivača i dodao da će najviše malina završiti u “pulpi” i moći da se koristi za proizvodnju sokova.

On je rekao da će sezonu eventualno moći da spase “jesenja malina”, odnosno sorte koje kasnije sazrevaju pogotovo u malinjacima na višim nadmorskim visinama.

Kilogram malina se, posle početne cene od 140 dinara, sada plaća i do 280 dinara, što takođe govori o prepolovljenom rodu, a hladnjače su poluprazne zbog toga što loš kvalitet malina ne omogućava njihovo zamrzavanje.

Valjevsko malinogorje prostire se na nekoliko stotina hektara na području opština Valjevo i Osečina.

b92.net

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.