Matimatika u biblioteci

“Matematika je svuda oko nas” naziv je pete po redu radionice u okviru Veselih sreda u biblioteci. To je ujedno bila i prva radionica posvećena matematici, a da je u okviru već poznate i među valjevskim mališanima omiljene i besplatne aktivnosti sredom u dvorištu biblioteke. Mentor radionice posvećene matematici bila je Marija Jovanović, profesor matematike u Prvoj osnovnoj školi, koja je uspela da ovaj “bauk” od predmeta učini zabavnim i ne tako teškim, kao što ga mnogi školarci smatraju. 
DSC05198

(Mentor Marija Jovanović sa polaznicima radionice)

“Inspiraciju da se priključim ovoj manifestaciji sam dobila od svog sina koji godinama pohađa letnje i zimske radionice u biblioteci. Prezadovoljna radom instruktora želala sam da se na ovaj način zahvalim biblioteci i organizatorima ovih edukativnih programa. Kako matematika do sada nije bila zastupljena, došla sam na ideju da deci prezentujem nešto obrazovno, ali pitko, zabavno i lako. U osmišljavanju programa mi je pomogla knjiga iz dečje biblioteke “Matiš, baš svuda”, koja je dostupna svim mališanima i rado im je preporučujem”, kaže Marija Jovanović, mentor radionice.
DSC05197
Radionici je prisustvovalo dvadesetak mališana, koji su se upoznali sa prirodnim brojevima, kvadratima prirodnih brojeva, vezama između niza kvadrata i niza neparnih brojeva, a za kraj su zajedno sa mentorkom pravili modele za izradu grafike od konca za koje im je od pomoći bila osobina stalnost zbira brojeva. Tom tehnikom bavio se Naum Gabo, američki umetnik ruskog porekla, u prvoj polovini 20. veka.
DSC05202
Marija Jovanović naglašava da su polaznici radionice bili aktivni i pažljivi do samog kraja i izrazila nadu da će im ono što su čuli koristiti bar da kreativno ispune preostale dane letnjeg raspusta.
M.P.M.
Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.