Ministar: Pravićemo još Petnica

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević posetio je Valjevo i obišao Istraživačku stanicu Petnica, Valjevsku gimnaziju, Poljoprivrednu školu sa domom učenika “Valjevo” i Osnovnu školu “Desanka Maksimović”.

Nakon posete Istraživačkoj stanici Petnica, Šarčević je ocenio da je Petnica brend Srbije i institucija koja neguje istraživački duh kod mladih, saopšteno je iz Ministasrtva prosvete.

“S obzirom na to koliki je značaj Petnice u jednom širem smislu, na nivou Evrope, smatramo da kapacitet ove ustanove nije dovoljan. U Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Petnica će imati odličnog partnera. Petnicu ćemo tretirati kao ustanovu sa posebnim prioritetom i imamo nameru da napravimo ovakve ustanove u raznim delovima Srbije. Veoma je važno da se deca bave naukom i druže”, ocenio je ministar Šarčević.

Nakon posete školama, Šarčević je izrazio zadovoljstvo zatečenim stanjem.

“Škole koje smo imali prilike da obiđemo su primerne. Valjevska gimnazija je institucija od izuzetnog značaja i trebalo bi da obezbedimo bolje uslove da se deca bave sportom. Razgovarali smo i o Valjevu kao budućem centru za visoko obrazovanje i taj projekat ćemo dalje razvijati. Poljoprivredna škola ima jako dobar model organizovanja, može poslužiti za primer i biti idealna nastavna baza mnogim poljoprivrednim školama u Srbiji. Kapaciteti i način rada Poljoprivredne škole u Valjevu isti su kao u razvijenim zemljama Evrope. Učinićemo sve da škola dobije i neke nove segmente” , rekao je.

Šarčević je istakao da su visoko obrazovani ljudski resursi najvažniji kapacitet jedne zemlje. Ministar je o dualnom obrazovanju razgovarao sa gradonačelnikom Valjeva Slobodanom Gvozdenovićem i njegovim saradnicima. Na sastanku u Gradskoj kući bilo je reči i o slovenačkom centru u Velenju za obrazovanje kadrova mašinske i tehničke struke.

“Izuzetna nam je čast što smo imali priliku da razgovaramo sa ministrom Šarčevićem, ne samo o dualnom obrazovanju, već i o primerima prakse iz Slovenije. Očekujem da ćemo ubrzo imati veoma konkretne rezultate ove posete”, istakao je  gradonačelnik Gvozdenović.

Tokom posete Valjevu, Šarčević je održao i sastanak sa direktorima srednjih škola sa područja Kolubarskog i Mačvanskog upravnog okruga, dodaje se u saopštenju.

 

Mondo.rs

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.