MMR vakcina: Počinje provera po vrtićima

U narednom periodu će posebno biti proveravani vakcinalni statusi dece u predškolskim ustanovama, kako bi se sprecilo širenje malih boginja u kolektivima.

Valjevo

Ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da će u narednom periodu posebno biti proveravani vakcinalni statusi dece u vrtićima, kako bi se sprecilo širenje bolesti u grupama i pozvalo građane da prema zdravlju svoje dece postupaju odgovorno i vakcinišu ih.

U Srbiji 487 obolelih od malih boginja

Kako se navodi, trend povećanja broja obolelih od morbila na teritoriji Srbije se nastavlja, pa je od pocetka oktobra zakljucno sa 8. decembrom na teritoriji cele države, ukljucujuci i teritoriju nadležnosti Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica, registrovano ukupno 398 slucajeva malih boginja.

Vecina obolelih osoba (91 odsto) je nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa, navodi se.

Male boginje: Simptomi i lečenje

Zbog toga, resorno ministarstvo nastavlja sa merama iz svoje nadležnosti, a na snazi su i pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama u skladu sa Planom aktivnosti za odstranjivanje ove bolesti u Srbiji.

U narednom periodu će, ističu iz Ministarstva zdravlja, posebno biti proveravani vakcinalni statusi dece u predškolskim ustanovama, kako bi se sprecilo širenje bolesti u kolektivima.

MMR: Pitanja, odgovori… i pitanja bez odgovora

Male boginje su jedan od vodećih uzroka smrtnosti dece u svetu, stoga je neophodno da se deca uzrasta od navršenih 12 meseci života do navršenih 14 godina života koja su nevakcinisana i nepotpuno vakcinisana vakcinišu, odnosno revakcinišu bezbednom i efektivnom MMR vakcinom koja je dostupna vec više od 40 godina.

Izvor: Mondo

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.