Modernija nastava u osnovnim školama uz pomoć rotarijanaca

Predstavnicima osam škola iz Kolubarskog i Mačvanskog okruga danas su uručeni “Lego” robotski kompleti, moderna učila pogodna za nastavu i eksperimente u više oblasti prirodnih i tehničkih nauka. Uručivanje ove vredne opreme koje je obavljeno danas u Istraživačkoj stanici Petnica, početak je realizacije zajedničkog projekta rotari klubova Šabac, E-klub i Valjevo i Rotari distrikta 2483 pod nazivom “ROBOTOM DO ZNANJA I VEŠTINA”. Na spisku škola kojima su uručeni robotski kompleti u ovoj akciji dobile našle su se osnovne škole “Andra Savčić”, “Nada Purić” i “Milovan Glišić” iz Valjeva, Valjevska gimnazija – specijalni program za osnovce, zatim šabačke osnovne škole “Nikolaj Velimirović”, “Nata Jeličić” i “Jevrem Obrenović” iz Šapca, kao i Osnovna škola “Majur” iz Majura. Vrednost celog projekta iznosi oko osam hiljada evra, od kojih šest hiljada evra košta isporučena oprema, dok  su oko dve hiljade evra troškovi obuke učenika i nastavnika za korišćenje robota.

Valjevo

Komplet učila koje su uručene dans školama, sastoji se iz LEGO Mindstorm EV3 robotskog kompleta, seta sitnih delova, rezervne baterije i punjača. Taj komplet, pored upotrebe u fizici i tehnici omogućava niz vežbi i demonstracija iz različitih predmeta koji se uče u osnovnim školama. Upotrebom se učenici motivišu na razmišljanje, povezivanje činjenica i principa koje uče u različitim nastavnim predmetima i omogućava im se da izraze svoju kreativnost. Rad sa ovakvom vrstom učiloa razvijju se veštine timskog rada.

Valjevo

Osim dodele robotskih kompleta i modernih učila, danas je u Petnici organizovan i jednodnevni kurs posvećen upotrebi, čuvanju i održavanju opreme koja je uručena školama. Partner u projektu i donator priručnika za izvođenje eksperimenata i vežbi je Izdavačka kuća “Kreativni centar”.

Valjevo

Predstavnik Rotari kluba Valjevo Nikola Božić ističe da su rotarijanci prepoznali potrebu da se inoviraju nastavna sredstva i odlučili da usmere prikupljena sredstva u osam škola podržavajući aktivnost njihovih nastavnika i učenika. Prema njegovim rečima modularnost isporučenih kompleta je takva da se mogu koristiti za više oblasti, u tehničkom obrazovanju, nastavi informatike, robotike i automatike, ali i u biologiji, hemiji, geografiji.

Božić je poručio da rotarijanci ovim projektom žele ne samo da podrže škole, već i da primerom podstaknu sve druge koji imaju načina da menjaju zajednicu na bolje, da je menjaju u pravcu obrazovanja mladih, jer mladi su ti koji će za deset-petnaest godina, kako je rekao, biti stub ovog društva.

Valjevo

Oko 70% osnovnih škola u Srbiji nema laboratoriju za fiziku i tehničke kabinete, a da pri tom gotovo svi nastavnici prvi čas fizike počinju rečenicom: „Fizika je eksperimentalna nauka“. Ovakav pristup nastavi upravo dovodi do loših rezultata naših učenika na PISA testovima koji mere praktičnu primenu znanja. Osnovno sredstvo u nastavi fizike, tehnike i drugih prirodnih nauka je eksperiment.

Valjevo

Nikakva druga sredstva, uključujući najsavremenije video animacije i simulacije ne mogu ga zameniti. Dobra vidljivost, izražajnost i emocionalnost, ubedljivost eksperimenta, ne zaboravljajući pri tom i važan estetski momenat opreme, motivišu i učenike i nastavnike.

Valjevo

Projekat uvođenja modernih učila u osnovne škole je u potpunosti usklađen sa ciljevima Rotarija: služenje lokalnoj zajednici, rad sa mladima, edukacija.

 

M.P.M.

 

 

 

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.