Valjevo na listi dvadeset najzagađenijih gradova bivše Jugoslavije

Lokalni odgovor je u nedeljnom izveštaju o kvalitetu vazduha u Valjevu izvestio da je vazduh u našem gradu protekle sedmice pretežno bio loš, da Valljevo na dan 1. april 2024. beleži ukupno 63 dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti PM10 čestica od početka godine, kao i da smo na listi na listi dvadeset najzagađenijih gradova iz zemalja nastalih nakon raspada bivše SFRJ.

20 Index

“Valjevo se zbog zagađenosti vazduha našlo i na listi dvadeset najzagađenijih gradova iz zemalja nastalih nakon raspada bivše SFRJ, javila je Ekstremna ekologija (xEco). Kada je reč o grupi gradova u kojima je od početka godine registovana najviša srednja koncentracija PM2,5 čestica, Valjevo je na šestom mestu liste na kojoj je vodeći Novi Pazar. Slede Sarajevo (BiH), Pljevlja (Crna Gora), Kičevo (Severna Makedonija) i Bijelo Polje (Crna Gora). Na listi gradova sa najvećim brojem dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti od 50 µg/m3 od početka godine, Valjevo se našlo na trećem mestu, posle makedonskog Kičeva i Novog Pazara”, navodi se u izveštaju, koji Lokalni odgovor objavljuje u okviru akcije Aero Alarm.

Tabele Aero Alarm

Prikaz kvaliteta vazduha u Valjevu za proteklu nedelju po danima

Prema podacima iz izveštaja, prošle nedelje vazduh u Valjevu je pretežno bio loš, a od četvrtka do subote se moglo disati.

“Posmatrajući od početka godine, na dan 1.4.2024. u vazduhu u Valjevu je zabeleženo ukupno 63 dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti suspendovanih PM10 čestica – iznad 50 µg/m3. Nivo aerozagađenja u protekloj nedelji, u danima kada je vazduh bio loš, predstavljao je rizik za zdravlje stanovnika Valjeva. Svako je mogao početi da oseća zdravstvene tegobe, posebno osobe koje pripadaju osetljivim grupama, kao što su deca, trudnice, stariji sugrađani.

20 Bezbedno i nezbezbedno

Prosečne dnevne koncentracije zagađujućih materija u µg3 za period od 25.03. do 31.03.2024. godine / Izvor: Državna mreža za automatski monitoring kvaliteta vazduha

Lokalniodgovor već četvrtu grejnu sezonu objavljuje Nedeljni izveštaj o kvalitetu vazduha u Valjevu. Izvor informacija za koncentracije zagađujućih materija u vazduhu je Državna merna mreža za automatski monitoring kojom upravlja Agencija za zaštitu životne sredine. Ocena kvaliteta vazduha (indeks) se obavlja na osnovu informacija koje objavljuje sajt Ekstremna ekologija (xEco).

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.

Leave a Reply