Nagrada „Desanka Maksimović“ Ani Ristović

Jubilarni 25. put dodeljena je Nagrada „Desanka Maksimović“ u Brankovini, tradicionalno na rođendan srpske pesnikinje koja je svoje ime primerila nagradi za celokupno pesništvo. Nagrada je ove godine pripala pesnikinji Ani Ristović. Ovogodišnji žiri, koji je jednoglasno odlučio o dobitniku, činili su Tanja Kragujević, Vladimir Kopicl, Slobodan Zubanović, Sonja Veselinović i Svetlana Šeatović.

Valjevo

Pre uručenja nagrade položeno je cveće na poetesin grob u porti brankovačke crkve. Tom prilikom Sofija Kovačević, učenica šestog razreda, na Desankinoj humci govorila je pesmu „Zavičajni hrast“.

Dr Svetlana Šeatović , predsednica žirija, saopštila je obrazloženje odluke žirija da se ovogodišnja nagrada dodeli pesnikinji Ani Ristović.

Valjevo

„Ana Ristović je pesnički opus započela prvom zbirkom „Snovidna voda“ i do danas je sa sedam zbirki i dva izbora novih pesama vodeći pesnički glas u savremenoj srpskoj poeziji. Pesnikinja je izvorne lirske vokacije, suptilnog senzibiliteta i autentičnog razvojnog puta koji uvek postavlja nove i visoke estetičke granice. Ana je najmlađa dobitnica ove nagrade, ali je snažnim poetskim zamahom primer pesnikinje koja je dala važan doprinos i o čijem stvaralaštvu je već nekoliko godina bilo reči kao o opusu koji je bio u najužem izboru žirija. Najbliža je Desanki Maksimović u delikatnosti izraza, intimnosti sveta žene i dubokoj misaonosti koja zna da je pesnički svet izraz bića i način življenja uprkos svim bolima koje nam zadaje svet svakodnevnice,“ istakla je Svetlana Šestović.

Ana Ristović, ovogodišnja dobitnica zahvalila se na nagradi rečima „Hvala članovima žirija na ukazanoj časti a pre svega poverenju, hvala Brankovini, hvala Desanki Maksimović koja nas je sve zadužila, ne samo pesnike nego sve one koji vole i osećaju poeziju.“

Direktorka Matične biblioteke „Ljubomir Nenadović“ Violeta Milošević je čestitala dobitnici:

„Dugovečna Desanka Maksimović pisala je i iznedrila riznicu stihova i reči u istinsku večnu zadužbinu za generacije novih pesnika. Dvadeset pet godina večno žive stihovi Desanke Maksimović u Brankovini i slave srpsko slovo i ljubav. O ljubavi, ženskom biću, buntovnom na svoj način, obraća nam se u svojim pesmama  Ana Ristović koja je svojim stilom jako bliska Desanki. U ime organizatora čestitam dobitnici i želim joj dobrodošlicu u Desankin zavičaj i društvo slovenskih pesnika“

U ime gradonačelnika grada Valjeva goste je pozdravio član Gradskog veća zadužen za kulturu, Dejan Bogojević.

„Danas prisustvujemo svečanoj dodeli Nagrade za sveukupni doprinos srpskom pesništvu koja nosi ime „Desanka Maksimović“, a dodeljuje se već četvrt veka. U Brankovini se danas slavi poezija na najbolji mogući način kroz saglasje mesta, trenutka i zvuka. Značajno je da ova književna nagrada sačuva kontinuitet dodeljivanja i grad Valjevo je uvek tu da podrži ovakve manifestacije koje svojim kvalitetom to zavređuju,“ rekao je Bogojević.

Valjevo

Prof. dr Bojan Đorđević, upravitelj Zadužbine „Desanka Maksimović“, koja Nagradu i dodeljuje, istakao je da će ove godine Zadužbina završiti digitalizaciju celokupnih dela i književnih rukopisa Desanke Maksimović.

„Nama je danas višestruki jubilej, ove godine je 120 godina od rođenja Desanke Maksimović, veliki jubilej ne samo Desankin nego i jubilej srpske poezije kao i 25 godina od kada je osnovana naša Zadužbina.“

Danas je saopšteno i da je pobednik 25. srednjoškolskog konkursa „Desanka Maksimović“, Darija Sabadož, učenica Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Novog Sada.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.