Najbolje čvarke napravila ekipa “Etno selo” iz Krčmara

Ovogodišnji Festival duvan čvaraka, po broju učesnika, izlagača i posetilaca, zasenio je sve dosadašnje. Jedanaesta po redu, tradicionalna manifestacija, prepoznatljiva u celom regionu koja promoviše brend valjevskog kraja duvan čvarke, imala je 82 učesnika, od toga 50 takmičarskih ekipa i 32 koje su učestvovale u revijalnom delu.Po oceni stručnog žirija, najuspešnija bila je ekipa „Etno selo“ iz Krčmara, drugo mesto zauzela je ekipa „Biftek“ iz Valjeva, a treće mesto pripalo je ekipi „Pečenjara kod Jove“ takođe iz Valjeva. Ostale titule osvojili su:

  • “Najiskusniji majstor” – Dejan Lepojević
  • “Najbolji početnik” – Zolf i Veseli Sremci
  • “Najbolji veslač” – Mesara Patak
  • “Najveseliji oranijaši” – Prvi Čovek
  • “Najuporniji čvarkoljubac” – Spasoje Cvetković

Valjevo

Ranije su potpaljene već u sedam sati na keju Kolubare ispred Centra za kulturu. I dok se specifičan, primamljiv miris širio centrom grada, takmičari su sa entuzijazmom i željom za pobedom vredno pripremali ovaj specijalitet koristeći tehnologiju po receptima starih majstora. Manifestaciju je svečano otvorio tačno u podne gradonačelnik grada Valjeva dr Slobodan Gvozdenović.

Valjevo

„Dragi sugrađani, dragi gosti, posetioci našeg Festivala duvan čvaraka, želim vam dobrodošlicu i prijatan i ugodnan dan na ovoj tradicionalnoj manifestaciji“, rekao je gradonačelnik Gvozdenović.

Za valjevske duvan čvarke kažu dobri poznavaoci ovog specijaliteta da su „srpski kavijar“, a tajna dobrih duvan čvaraka je u dugotrajnom kuvanju u oranijama svinjskog mesa i masnoće, nakon čega se čvarci prže, a potom i cede kroz lanenu krpu. Ipak, to nije sve, jer svaki od takmičara imao je svoju tajnu u pripremanju ovog specijaliteta, koju tradicionalno ljubomorno čuvaju i koja se prenosi sa kolena na koleno.

Valjevo

Na Festivalu je učestvovalo i preko 120 izlagača, najbrojnije takmičarske ekipe bile su iz Valjeva i susednih opština, a takmičili su se i majstori u pravljenju ovog specijaliteta iz Banja Luke, Bjelovara, Zrenjanina, Kaća, kao i gosti iz hrvatskog Umaga.

Grad Valjevo se i ove godine pobrinuo da obezbedi za takmičara dve tone masnoće, a cena duvan čvaraka je bila ista kao i prošle godine 1000 dinara.

U kulturno-zabavnom programu učestvovalo je pet kulturno-umetničkih društava, a posebno zanimljiv bio je nastup „Faith i Branko“ koji su imali „Brexit Show“. Ovaj bend dolazi iz Engleske, izdali su CD za englesko tržiše, imali su turneje po Evropi i Australiji, a izrazili su želju da učestvuju na manififestaciji u Valjevu, jer je osnivač benda Valjevac i kako sam kaže svim srcem voli rodni grad.

Organizator Festivala Duvan čvaraka u Valjevu, koji je ove godine imao više od 45.000 posetilaca, je grad Valjevo i Turistička organizacija Valjeva uz podršku i pomoć brojnih sponzora i donatora. Predsednik Organizacionog odbora bio je član Gradskog veća Andra Savčić.

Valjevo

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.