“Napuljski diplomata” dolazi u Gimnaziju

 Zahvaljujući angažovanju naše sugrađanke Rade Sević i “Kulturnog kruga”, valjevska publika ima priliku da u petak, 10. marta, u svečanoj sali Valjevske gimnazije, upozna profesora Maria Liguorija i njegovu knjigu “Napuljski diplomata”.

Pisac i publicista Mario Liguori, autor bestselera “Prva ljubav, rođen je u italijanskom gradu Sarno, profesor je italijanskog jezika na Filozofskom fakultetu i Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Poznat je po svojim književnim delima koje piše na besprekornom srpskom jeziku, za kojeg naši književni kritičari tvrde da sa njim konačno dobija mo svog novog Džozefa Konrada.

Valjevo

Organizatori ove književne večeri najavljuju prijatno druženje sa interesantnim sagovornikom, svetskim putnikom rodom iz Napulja, kojeg je prosta slučajnost dovela u Srbiju i koji je iz čiste znatiželje počeo da uči naš jezik. Ubrzo ga je toliko savladao da je počeo da objavljuje zbirke priča na srpskom, koje su ga učinile treutno jednim od najprodavanijih autora u Srbiji.

Valjevo

U svom romanu “Napuljski diplomata” Liguori upečatljivo pripoveda o istoriji dveju država i protivrečnostima dva velegrada. Prateći život mladog diplomate koji se iz Napulja seli u Beograd, autor živopisno oslikava dve geografski udaljene, a po duhu tako bliske zemlje. Stranac i autsajder, junak romana “Napuljski diplomata” postaje ključni svedok za razumevanje dve kulture, dva jezika, dva naroda, dva podneblja i dva grada. Dva „raja u kojima đavoli obitavaju”.

Valjevo

Mario Liguori diplomirao je komparativne jezike i kulture na Univerzitetu L’Orientale u Napulju, a master studije završio na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, gde je i doktorirao. Piše na italijanskom i srpskom jeziku. Zastupljen je u antologiji Buket za staru damu (Protego, 2008), a autor je putopisne proze Snatrenja (Službeni glasnik, 2010), dvojezične zbirke Sedam jesenjih priča/Sette storie autunnali (Akademska knjiga, 2013), knjige priča Prva ljubav, monografije Vedi Napoli e poi muori: Napulj u srpskim putopisima od 1851. do 1951. godine (Službeni glasnik, 2015) i romana Napuljski diplomata (Laguna, 2016).

Objavljivao je u listovima Danas, Blic, Politika, Oslobođenje, L’Isola, Polja i drugim časopisima i dnevnicima. Prevodio je naučne radove i kataloge za Galeriju Matice srpske, a radio je kao simultani prevodilac na naučnim skupovima u Italiji i Srbiji. Bio je gost na prestižnom Hariman institutu Univerziteta Kolumbija u Njujorku. Od 2007. do 2009. živeo je u Švedskoj, gde je, između ostalog, predavao u Centru za jezike Kävlinge Lärcentrum

M.P.M.

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.